15. mart 2024 12:24

Postavljena poslednja horizontalna ploča na novom železničkom vijaduktu u Vrbasu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Postavljena poslednja horizontalna ploča na novom železničkom vijaduktu u Vrbasu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - U okviru izgradnje novog železničkog vijadukta u Vrbasu, na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica, tokom marta postavljen je poslednji horizontalni raspon, nakon čega ovaj objekat sada predstavlja jednu građevinsku celinu, saopštila je danas "Infrastruktura železnice Srbije".

Železnički vijadukt u Vrbasu je građevinski najsloženiji i najveći objekat koji se gradi na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica, ističu iz te kompanije.

Poslednja horizontalna ploča duga oko 50 metara predstavlja raspon između 13. i 14. stuba vijadukta i postavljena je iznad puta Vrbas – Kula.

Kako se ukazuje u saopštenju, projektom izgradnje brze pruge Novi Sad – Subotica – državna granica Kelebija za 200 km/sat, u Vrbasu je predviđena izgradnja novog vijadukta dužine oko 1.417 metara.

Radovi na njegovoj izgradnji započeti su 1. jula 2022. godine.

Novi vijadukt u Vrbasu biće dvokolosečan, sa razmakom koloseka od četiri i po metra. Svi stubovi vijadukta su armiranobetonski, dok se čeličnim konstrukcijama premošćava ukupno osam raspona, svaki dužine 48,7 metara.

Izgradnjom novog železničkog vijadukta bezbednost saobraćaja u Vrbasu biće podignuta na najviši nivo, dodaje se u saopštenju.