16. april 2024 12:25

Bošnjak: Sajam privrede u Mostaru okupio izlagače iz 30 država sveta; Bojana Krišto: Sajam u Mostaru važan za ceo region

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bošnjak: Sajam privrede u Mostaru okupio izlagače iz 30 država sveta; Bojana Krišto: Sajam u Mostaru važan za ceo region

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ SANJA BJELICA

MOSTAR - Direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak izjavila je da će se na Sajmu privrede u Mostaru, koji je otvoren danas, u narednih pet dana predstaviti izlagači iz 30 država, a da sve posetioce očekuje i veliki broj tematskih predavanja, radionica, konferencija i stručnih skupova.

Ona se na svečanosti otvaranja sajma zahvalila svim prisutnim zvaničnicima, među kojima i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku Vlade Hrvatske, koja je partner sajma, Andreju Plenkoviću i predsednici Veća ministara BiH Bojani Krišto.

"Vaš dolazak nam puno znači kao potvrda značaja ove manifestacije za opšte dobro naših ljudi. Partner je Hrvatska, nama susedna i prijateljska država", rekla je Bošnjak.

Ona je ukazala na to da su mnoge firme iz Hrvatske ulazak na svetsko i evropsko tržište trasirale na ovoj izložbi i istakla da ovaj sajam kao jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara i Hercegovine treba da bude jedan od pokretača razvoja.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić poželeo je svima dobrodošlicu

i naglasio da je ovogodišnji sajam, osim što proslavlja 25. godišnjicu održavanja, poseban i zbog toga što se dešava u trenutku kada je EU otvorila pregovore za pristup BiH.

Kordić se zahvalio svim međunarodnim predstavnicima koji su pomogli u tom procesu i naglasio da otvaranje avionske linije Beograd - Mostar, kojom je juče stigao predsednik Srbije, označava još jedan most saradnje i povezivanja.

 

Bojana Krišto: Sajam privrede u Mostaru važan za privredu celog regiona

Predsednica Saveta ministara BIH Borjana Krišto rekla je danas na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, da je ovaj sajam važan za razvoj privrede i uspostavljanje saradnje ne samo za privrednika u BiH, nego i za celi region.

Krišto je rekla da je Međunarodni sajam privrede tradicionalna manifestacija koja svake godine privlači sve više učesnika.

"Tokom svih ovih godina Međunarodni sajam privrede afirmisao se kao jedno posebno mesto susreta, dijaloga i saradnje na svim poljima, od privrede do politike. Sajam je postao i brend Mostara, ali i snažan pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako i cele BiH. Kroz partnerstvo sa susednim, ali i sa drugim zemljama, svedočili smo o njegovom rastu", rekla je Krišto na otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

Ona je dodala da je jačanje saradnje i povezanost sa zemljama u okruženju od izuzetnog značaja i potvrda toga je i otvaranje redovne avio linije između Beograda i Mostara.

"To ne predstavlja samo povećanje povezanosti, nego je i simbol vizije u kojoj zapravo granice postaju sve manje važne, a saradnja i zajedništvo su zapravo ključni za napredak. Ovom prilikom želim se zahvaliti predsedniku (Aleksandar) Vučiću, kako na dolasku, tako i na realizaciji ovog vrlo važnog projekta, kako za Mostar, tako i za BiH", rekla je ona.

Krišto je dodala da joj je zadovljstvo što može da ugosti i zemlju partnera - Hrvatsku.

"Ovo partnerstvo je izraz naših dobrih političkih odnosa i snažne povezanosti i potvrda zajedničke težnje da kroz razmenu znanja i iskustava dodatno osnažimo saradnju naše dve zemlje. Stoga, danas ovde na poseban način želim zahvaliti premijeru (Andrej) Plenkoviću i Republici Hrvatskoj, kako za partnerstvo na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, tako i na svakom vidu podrške", rekla je ona.

Sajam privrede u Mostaru je, kako je rekla Krišto, prilika je da se dodatno ojačaju veze među zemljama.

Ona je dodala da je u proteklih nešto više od godinu dana, zahvaljujući politici dialoga napravljen jedan značajan iskorak u radu institucija, kada je u pitanju proces integracija što je svakako rezultiralo otvaranjem pregovora BiH sa EU.

"Da bismo nastavili tim putem, moramo preuzeti odgovornost i donositi odluke kroz institucije i tela vlasti u BiH, poštujući ustavnu strukturu i nadležnosti svih tela", rekla je ona.

Dodala je da je ovaj Sajam treba da bude inspiracija i podsticaj za razvoj svih u regionu. "U uverenju da će i ovogodišnji 25. po redu Međunarodni sajam u Mostaru uz postojeće poslovne i prijateljske veze omogućiti i proširenje poslovanja na nova tržišta i povezivanje sa strateškim partnerima. Želim puno poslovnog uspeha i nastavak intenzivne privredne saradnje, što je zasigurno ključ ekonomskog razvoja kako BiH, tako i regije. Svima vama koji ste danas ovde želim od srca zahvaliti na svemu i poželeti puno uspeha", poručila je Krišto.