30. april 2024 13:58

Ekonomista Ivan Nikolić: Od nove vlade možemo očekivati nastavak onoga što je rađeno do sada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ekonomista Ivan Nikolić: Od nove vlade možemo očekivati nastavak onoga što je rađeno do sada

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Dobro je što smo konačno dobili imena kandidata za nove ministre, a čini mi se da je još bolje što među imenima nema većih iznenađenja i što su na ključnim mestima ljudi koji su već obavljali taj posao, izjavio je za Tanjug ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta u Beogradu, komentarišući predložena rešenja za nove ministre u ekonomskom delu Vlade Srbije.

Ocenio je da se od nove Vlade Srbije, što se ekonomije tiče, može očekivati nastavak onoga što je rađeno do sada.

Prema njegovim rečima, predloženi su sve manje-više sada već iskusni ministri u svojim resorima ili su nosioci ekonomske politike, počev od Ministarstva finansija do Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Od novih lica, ekonomski najšire posmatrano, promenjena su imena u Ministarstvima privrede i poljoprivrede. Za privredu je očigledno izabrana osoba koja je na neki način sarađivala sa budućim premijerom, što je opet dobro", istakao je on.

Dodao je da se u novoj vladi može očekivati nešto efikasnija i bolja saradnja u odnosu na prethodni period, kao i nastavak onoga što je rađeno do sada.

" Ako posmatramo rezultate, mereno bilo u industriji stopom rasta ili ukupno posmatrano u ekonomiji bruto domaćeg proizvoda, to je sasvim zadovoljavajuće. Ako i u narednom periodu, a očekuju nas velike investicije, to održimo ili ubrzamo, onda možemo biti zadovoljni", rekao je Nikolić.

Kada je reč o najvećim ekonomskim izazovima koji će biti pred novom Vladom Srbije, kaže da će najveći izazov biti da se ispuni ono što je planirano, odnosno da se efikasno urade svi projekti vezani za EXPO.

Ako se posmatra šire okruženje ili promene koje se dešavaju van zemlje, onda je najvažnije odoleti recesionim i dekonjunkturnim trendovima koji dolaze iz evrozone.

"Nemačka kao naš najvažniji partner je u velikom problemu, a brojne firme ovde su vezane direktno za Nemačku kao tržište. Dobro je što imamo i što smo izgradili, dobre odnose sa nekim drugim investicionim destinacijama, pre svega vanevropskim zemljama, kao što je Kina", istakao je on.

Dodao je da su u ovom trenutku i poslednjih meseci upravo kineske firme te koje značajno doprinose održavanju visoke stope privredne aktivnosti.

Prema njegovim rečima to bi trebalo i dalje unapređivati i ovu saradnju širiti.

"Očekujem da dobar deo energije bude okrenut upravo tome. U trenutku kada je evrozona u problemu moramo pronaći neka nova tržište i neke nove alternative za rast", rekao je Nikolić.