1. maj 2024 11:38

EPS: Cena struje za komercijalne kupce od danas niža za 20 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

EPS: Cena struje za komercijalne kupce od danas niža za 20 odsto

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da od danas privredu snabdeva električnom energijom po cenama nižim u proseku za oko 20 odsto.

Kako se navodi, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kazao je da je cena struje za privredu od 1. maja značajno niža od do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavat satu.

"U procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu više faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu", rekao je on.

Živković je objasnio i da tokom pregovaranja, EPS nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama.

Podsetio je da je EPS tokom krize kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat-satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

"Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je pad cena električne energije na referentnim berzama i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena i zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Srbiji", rekao je Živković.

Naglasio je i da cena struje za domaćinstva ostaje ista i da neće biti poskupljenja ove godine.