5. mart 2024 11:20

Sektor usluga u evrozoni u februaru se vratio rastu nakon sedam meseci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sektor usluga u evrozoni u februaru se vratio rastu nakon sedam meseci

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

BRISEL - Sektor usluga u evrozoni se u februaru vratio rastu nakon sedam meseci, objavio je danas Markit ekonomiks, pošto je indeks menadžera nabavki (PMI) u sektoru usluga porastao sa januarskih 48,4 poena na 50,2 poena.

PMI u uslugama je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti u sektoru usluga.

Rezultat ispod 50 poena pokazuje da se sektor usluga nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, to jest rast aktivnosti u sektoru usluga.

Kako se navodi na sajtu kompanije S&P global, potražnja u sektoru usluga se stabilizovala, a stopa otvaranja novih radnih mesta je najveća za osam meseci.

Optimizam firmi u sektoru usluga u evrozoni povodom razvoja poslovanja u narednih 12 meseci je najveći u poslednjih godinu dana.

"Ekonomska snaga u sektoru usluga evrozone potiče pre svega sa juga. U Španiji je zabeležen šest uzastopni mesečni rast aktivnosti u uslugama, u Italiji drugi uzastopni mesec ekspanzije, dok je u Nemačkoj i Francuskoj ponovo zabeležena kontrakcija", rekao je glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke Sajrus de la Rubia.

U sve četiri pomenute najsnažnije ekonomije evrozone je prisutan rast tempa zapošljavanja koji ukazuje na dalji oporavak sektora usluga.

Evropska centralna banka (ECB) će 7. marta doneti odluku o kamatnim stopama, a Sajrus de la Rubia upozorava na moguću spiralu rasta plata i cena i stagflaciju u slučaju da kamatne stope budu prerano snižene.