17. april 2024 13:36

Jelena Medaković: Sve spremno za srpsku izložbu na Bijenalu u Veneciji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Medaković: Sve spremno za srpsku izložbu na Bijenalu u Veneciji

Foto: Tanjug video

VENECIJA - Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković izjavila je danas da je sve spremno za otvaranje autorske izložbe Aleksandra Denića "Exposition Coloniale" u Srpskom paviljonu na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

Komesarka srpskog paviljona u Veneciji, Medaković rekla je Tanjugu da se na otvaranju u petak u podne očekuje veliki broj gostiju, među kojima relevantni svetski kustosi i galeristi, a nada se i direktorima velikih svetskih muzeja.

Medaković je istakla da Denićevi objekti na najbolji način odgovaraju na centralnu temu bijenala "Stranci svuda/Stranieri Ovunque", koju je odredio kustos manifestacije Adrijan Pedrosa.

Prema njenim rečima, Denićevo lično iskustvo, odnosno godine provedene u Nemačkoj na poslovima scenografa doprinele su da zadatu temu savlada u osam vizuelno dobro povezanih objekata.

Medaković je ocenila da Denić kroz ironiju kritički progovara o današnjem dobu konzumerizma i situacije sa raseljenim licima širom sveta.

Denić je u Nemačkoj radio kao scenograf na filmu, kao i pozorištu, gde je poslednjih desetak godina sarađivao sa uticajnim nemačkim rediteljem Frankom Kastorfom.

Te uticaje je preneo u svoju instalaciju u Veneciji, koja kritički ukazuje na posledice konzumerizma, liberalnog kapitalizma i kolonijalne ere.

Postavku čini osam segmenata, odnosno modula, koji predstavljaju određene elemente arhitekture gradskih sredina, kao što su hotelska soba, telefonska govornica, javno kupatilo i kafana.

Denićev "Exposition Coloniale" tako progovara kroz reklamu turističke agencije ili kroz neuslovni poljski toalet oblepljen Luj Viton tapetama.

Bijenale umetnosti u Veneciji biće otvoreno 20. aprila, i trajaće do 24. novembra, a od danas i naredna dva dana je svojevrsno "pred-otvaranje" (pre-opening).

Ispred paviljona Sjedinjenih Država danas traju protesti na kojima se uzvikuje "Sloboda Palestini".