17. april 2024 18:31

Nasukao se brod na ulasku u Luku Rašu u Hrvatskoj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nasukao se brod na ulasku u Luku Rašu u Hrvatskoj

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ MMPI

ZAGREB - Tokom naglog pogoršanja vremena, u utorak oko 19,30 sati, brod koji plovi pod zastavom Tanzanije nasukao se na ulasku u Luku Rašu.

Na brodu je bilo 15 članova posade egipatske nacionalnosti koji nisu povređeni, a nije uočeno ni zagađenje mora, saopšteno danas iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.

Nacionalna centrala za traganje i spašavanje na moru ( MRC C) Rijeka je obaveštenje o potrebi za asistencijom remorkera dobila nešto iza 19 sati, i to zbog jakog vetra i bojazni da brodu preti nasukavanje na poziciji kod ulaza u luku Rašu.

Do nasukavanja broda je došlo na 40 metara od obale i na dubini između dva i pet metara, navodi se u saopštenju.

Kod broda se na poziciji od sinoć nalaze remorkeri koji pokušavaju da ga zavisno od vremenskih prilika pokrenu sa pozicije.

 

Posada nasukanog broda u Istri prebačena na kopno

Svi članovi posade broda koji se u utorak naveče nasukao na ulazu u Luku Raša u Istri, prebačeni su danas nepovređeni na kopno, saopšteno je iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture.  

Posada je, navodi se, prebačena s broda na kopno jer odsukavanje broda zbog ozbiljnih oštećenja i najavljenog jačanja bure neće moći da bude obavljeno danas.  

Brod plovi pod zastavom Tanzanije i na njemu se nalazilo 15 članova posade, egipatskih državljana.  

Na mestu nasukavanja broda nije primećeno zagađenje mora.  

Dalje aktivnosti odvijaju se u koordinaciji s MRC C-om i Lučkom kapetanijom Pula u čijoj će se nadležnosti provoditi istražne radnje o toj pomorskoj nesreći.