28. mart 2024 14:43

Dodik: Republika Srpska odbacuje i neće prihvatiti bilo kakvu deklaraciju UN o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dodik: Republika Srpska odbacuje i neće prihvatiti bilo kakvu deklaraciju UN o Srebrenici

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/BRANISLAV ZDRINJA

BANjALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da Srpska odbacuje i neće prihvatiti bilo kakvu deklaraciju UN o Srebrenici.

Dodik je na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske istakao da drugi ruše Dejtonski sporazum, optužujući Srpsku da to čini, te navodi da stranci ne uvažavaju istorijsku realnost.

"S njima nema razgovora jer žive u svetu nametnutih odluka. Nemačka se nameće kao vlasnik BiH. Evo i danas u nastojanju da podeli neku vrstu moći. Nemačka je i sponzor dokumenta koji se pokreće u UN o navodnom genocidu", ukazao je Dodik.

Ta priča ima za cilj druge stvari, pojasnio je Dodik, jer žele da nametnu kolektivnu odgovornost srpskom narodu.

Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH

Sud i Tužilaštvo BiH su sredstvo terora prema srpskom narodu u BiH i molim NSRS da usvoji ovu rečenicu kao definitivno istorijski tačnu, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, na posebnoj sednici NSRS, rekao da BiH nema budućnost i da će zato "predložiti neke stvari". BiH danas nije onakva kakvom ju je predvideo Dejtonski mirovni sporazum, što je neprihvatljivo za Republiku Srpsku, poručio je Dodik.

Istakao je i da neće odustati od odbrane Republike Srpske i srpskog naroda i da nikad neće žrtvovati interese Srpske zbog ličnog komoditeta.

OHR preko patrijarha Porfirija traži sastanak Šmita i mene

Milorad Dodik rekao je u Narodnoj Skupštini Republike Srpske da je čuo da je OHR tražila da preko patrijarha srpskog Porfirija ugovori sastanak njega i Kristijana Šmita.

"Zna patrijarh šta ja mislim o tome", rekao je Dodik. Dodao je da pismo iz OHR-a otišlo pre nekih pola sata i da je o tome obavešten preko poruke iz OHR, prenela je RTRS.