15. april 2024 13:58

Grujičić: Cilj je moguć - "danski standard" od sumnje na malignitet do biopsije za sedam dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Grujičić: Cilj je moguć - "danski standard" od sumnje na malignitet do biopsije za sedam dana

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je u toku javna nabavka za geotehnička ispitivanja na mestu određenom za izgradnju nove zgrade Instituta za onkologiju i radiologiju.

Ministarka je naglasila da je mesto za izgradnju Instituta određeno detaljnim planom regulacije Grada Beograda, upravo gde su želeli, preko puta Tiršove ulice, gde su sada, kako je rekla, zgrade bez ikakve vrednosti, koje će biti uklonjene.

"To je važno zato što će po domaćem zakonu već sada, deca ne bi smela da se zrače, odnosno da leže zajedno sa odraslima. U skladu sa tim Tiršova 2 će upravo biti mesto gde će biti lečeni svi naši mali onkološki pacijenti i zato treba da postoji pasarela koja mora da uđe u projekat i jedne i druge zgrade, a preko koje će deca dolaziti na zračenje na Institut, jer ne možemo praviti na 10 metara ili na 50 metara dva centra", kazala je Grujičić,

Grujičić je to rekla novinarima tokom posete Institutu gde su danas pušten u rad novi uređaj za kilovoltažnu radioterapiju namenjen zračenju malignih tumora površinske lokalizacije a predsavjena je i nova oprema za zračenje celog tela.

Prema njenim rečima, hemioterapija, sve ono što podrazumeva suportivna terapija će biti u Tiršovoj, a radioterapija na Institutu.

Kako je ocenila dobro je što je pre svega određeno mesto Instituta u detaljnom planu regulacije, između ostalog i zato što je sa druge strane Klinički centar.

"Kada su onkološke bolesti u pitanju, KCS potpuno gubi značenje ako nije pored Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Isti je slučaj i obrnuto - Institut gubi značaj ako je daleko od KCS", rekla ja ona.

Izrazila je nadu da će s obzirom na postojeći master plan, to jednog dana biti jedna institucija i da će pacijent imati jednog onkologa, jedan konzilium, da se neće šetati.

Cilj je kako kaže i da se dijagnoza uspostavi u roku sedam dana.

"Cilj je da uz razvoj primarne zdravstvene zaštite, od onog trenutka kada lekar opšte prakse posumnja na malignitet za nedelju dana bude urađena biopsija kao u Danskoj. Mi to možemo, ali moramo vrlo intenzivno aditi raditi na tome", rekla je ona.