28. mart 2024 13:55

Vladislav Jovanović: Odbacivanjem rasprave u Savetu bezbednosti UN Zapad će pokazati slabost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladislav Jovanović: Odbacivanjem rasprave u Savetu bezbednosti UN Zapad će pokazati slabost

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Diplomata Vladislav Jovanović ocenio je za Tanjug da će Zapad, ukoliko ponovo odbaci raspravu u Savetu bezbednosti UN po pitanju 25. godišnjice početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju, samo naglasiti svoju slabost i nedostatak argumenata, ali dodaje da će možda dozvoliti raspravu u ograničenom vremenu na zatvorenoj sednici.

"Mogu da pokušaju da puste neku vrstu rasprave, ali u ograničenom vremenu i na zatvorenoj sednici. Pa da onda predsedavajući može da donese zaključak na kraju koji može da bude i prazna rečenična konstrukcija bez neke suštine", rekao je Jovanović za Tanjug na pitanje da li očekuje da se večeras održi sednica SB UN koju je Rusija zatražila povodom 25. godišnjice početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju.

Jovanović smatra da će u slučaju da sednica bude zatvorena, Rusija moći pomoću procedure koja postoji da raspravu prenese pred Generalnu skupštinu.

"Ni to nije izvesno, jer bi se u tom slučaju borba za glasanje svih članova rasplamsala, i ishod bi bio neizvestan", ocenio je Jovanović.

On je podsetio da su se zemlje takozvanog Juga jasno distancirale od uvođenja sankcija Rusiji, te smatra da Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo lako da i u ovom slučaju skupe većinu u broju glasova.

"Oni znaju da nemaju nikakve agrumente i pokazuju da je akcija NATO protiv SR Jugoslavije imala i osvajački karakter. Plod tog osvajanja su pretvorili u nezavisnu državu i sad pokušavaju da je učlane u razne međunarodne organizacije", rekao je Jovanović.

On dodaje da, u slučaju odbijanja rasprave, Rusija može ponoviti proceduru nekoliko puta kako bi pokazala da Zapad nema hrabrosti da raspravlja o svojoj akciji protiv SR Jugoslavije.

"Na taj način bi Rusija mogla da opovrgne tvrdnju da je akcija Rusije prema Ukrajini prvo kršenje međunarodnog prava. A to nije tačno, jer je prvo bilo još izazovnije i nije bilo nikakvog razloga za bombardovanje Srbije od strane NATO", zaključio je Jovanović.