29. mart 2024 11:31

Rajić: Aplikacija Prištine za Savet Evrope usložnjava poziciju Srbije i odnose sa Zapadom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rajić: Aplikacija Prištine za Savet Evrope usložnjava poziciju Srbije i odnose sa Zapadom

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Specijalni savetnik ministra odbrane Predrag Rajić izjavio je danas da aplikacija Prištine za punopravno članstvo u Savetu Evrope usložnjava poziciju Srbije i njene odnose sa zapadnim partnerima, dodajući da od današnjeg obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da će se čuti više informacija o tome sa kakvim se sve izazovima Srbija suočava, kao i predloge rešenja kako se sa tim izazovima nositi.

"S druge strane, dolazi do kulminacije pritisaka na Republiku Srpsku, koji traju već neko vreme kroz usvajanje novih izbornih zakona koje nemaće visoki predstavnik (Kristijan) Šmit, a što ima za cilj da oslabi dejtonsku BiH, a ojača koncept unitarne BiH. Moraćemo da se nosimo sa tim izazovima, da se politički borimo protiv svih tih nametanja kao što istovremeno moramo da čuvamo mir", naveo je on za Tanjug.

Rajić napominje da je za srpski narod u celini najvažnije da ne bude isprovociran i na bilo koji način doveden u situaciju u koju bi želeli da ga dovedu oni koji mu ne misle dobro.

Prema njegovim rečima, Srbija treba da bude spremna na različitu vrstu pritisaka i mora da sačuva nacionalno jedinstvo, zbog čega smatra da je dobro što se predsednik Vučić na transparentan i direktan način obraća javnosti kada god se Srbija suočava sa novim pritiscima i izazovima.