29. mart 2024 14:42

Brnabić: Zabrinutost i neslaganje zbog preporuke o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Zabrinutost i neslaganje zbog preporuke o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i u razgovoru izrazila ogromnu zabrinutost i neslaganje zbog preporuke o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Brnabić je rekla da se nada se da će se ta odluka još jednom razmotriti jer bi time bio prekršen Statut Saveta Evrope, kao i da bi se na taj način ugrozila i njena uloga u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava.

Kako se navodi u saopštenju parlamenta, Brnabić je istakla da će transparentnost i otvorenost biti osnovne karakteristike njenog mandata, kao i da će se zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji.

Na temu juče održanih konsultacija o zamenicima predsednika odbora, predsednica je rekla ambasadoru da iako su na sastanku bili pozvani predstavnici svih poslaničkih grupa, predstavnici opozicije se nisu pojavili. Svakako, kako naglašava predsednica, nadalje će ostati namera da se tokom njenog predsedavanja srpskim parlamentom uspostavi dijalog sa opozicijom, u najboljem interesu građana Srbije.

Takođe, obavestila jeŽiofrea da je za ponedeljak zakazana prva sednica Kolegijuma na kojoj će se, zajedno sa svim poslaničkim grupama i Radnom grupom Vlade Srbije, razgovarati o implementaciji preporuka ODIHR-a, u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji.

Žiofre je pozdravio posvećenost predsednice Skupštine otvorenosti i dijalogu i ohrabrio dalje napore institucija i političkog spektra kako bi se osiguralo učešće svih političkih aktera u demokratskom procesu.

Na sastanku je razgovarano o nastavku dobre saradnje i ulozi Narodne skupštine u procesu evropskih integracija Srbije.

U saopštenju se navodi da je Brnabić održala prvi sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji joj je tom prilikom čestitao stupanje na dužnost i poželeo uspeha u daljem radu.