16. april 2024 18:48

Paunović: Poziv opozicije OEBS-u je presedan koji prelazi crvenu liniju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Paunović: Poziv opozicije OEBS-u je presedan koji prelazi crvenu liniju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Narodne skupštine Srbije Snežane Paunović rekla je da je šokirana pozivom opozicije okupljene oko "Srbije protiv nasilja" predsedavajućem OEBS-a sa inicijativom da se uključe u formi posrednika u parlamentarnom dijalogu i ocenila da to predstavlja presedan.

"Ovo smatram presedanom koji se nikada nije dogodio u Srbiji, osim kada su kosovski Albanci na identičan način pozivali OEBS da posreduje i zahvaljujući misiji Vilijema Vokera i lažnom izveštaju iz Račka obezbedili uslove da bombarduju suverenu zemlju bez odluke Saveta bezbednosti UN", navela je Paunović, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Ona je ocenila da je boravak te misije ugrozio suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se sa posledicama njihovih izveštaja borimo i danas.

"U svetlu nastojanja predsednice parlamenta da se dijalog na predlog preporuka ODIHR sprovede, na moje iznenađenje pojavio se predlog opozicije koji prelazi crvenu liniju. Verujem u dugo pamćenje građanki i građana Srbije i svest o tome šta su recidivi ovakvih zahteva", rekla je ona.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić prenela je ranije danas da su se stranke grupisane oko liste Srbija protiv nasilja pre četiri dana obratile zvanično OEBS-u sa zahtevom da posreduju u navodnoj izbornoj krizi.

Popović: Predlog opozicije je neustavan i predstavlja svojevrsno pravno nasilje

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da je šokirana predlogom opozicije proistekle iz koalicije "Srbija protiv nasilja" ukazujući da je odlaganje beogradskih izbora neustavno.

Popović je tako reagovala na predlog opozicije da se donese Ustavni zakon o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije iz 2006. godine, rekavši da je zaprepašćena.

"Naime šokirana sam pre svega nepoznavanjem samog Ustava Republike Srbije. U skladu sa članom 205. Ustava, Ustavni zakon donosi se za sprovođenje promene Ustava, i ne može se donositi po onim pitanjima koje nisu predmet ustavnih promena. U tom smislu podsećam javnost da je prethodni Ustavni zakon donet u svrhu sprovođenja Akata o promeni Ustava Republike Srbije koji je potvrđen na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine," stoji u saopštenju.

Ministarka ističe da je iznenađuje nepoznavanje pravne tehnike u pisanju izmena propisa.

"To se ogleda u činjenici da predlagači Ustavnog zakona onako kako su formulisali stav 3. predloženog novog člana 11a praktično predlažu da na funkciji ostaju oni funkcioneri gradova i opština koji su na funkciji bili 2006. godine, odnosno u trenutku stupanja na snagu Ustavnog zakona što je pravni, logički i životni nonses, s obzirom da su ta lica najverovatnije davno prestala da obavljaju funkcije," rekla je Popović.

Taj predlog opozicije ministarka vidi kao svojevrsno pravno nasilje kako bi se postigli politički ciljevi za koje, kako kaže, nemaju podršku najvećeg broja građana Srbije.

Sutra nastavak dijaloga, koalicija "Srbija protiv nasilja" ima nove zahteve

U Skupštini Srbije sutra će biti nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima, dan pošto je koalicija "Srbija protiv nasilja" poslala nove zahteve predsednici parlamenta Ani Brnabić, na čiju se inicijativu sastanci i održavaju.

Brnabić je na konferenciji za novinare rekla da su zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" u suprotnosti sa ODIHR preporukama, a da je njihov raniji zahtev koji se tiče obustave izbornih radnji za beogradske izbore protivustavan.

Najavila je da će se do kraja nedelje formirati Komisija za izmenu i dopunu zakona u skladu sa ODIHR preporukama, te da će se raditi i na formiranju Komisija za uvid i reviziju biračkog spiska i poručila: 

"Ko hoće da učestvuje - hvala, ko neće nastavljamo da radimo".

Brnabić je na konferenciji za novinare upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobija po dva-tri različita zahteva tog dela opozicije nedeljno.

Koalicija "Srbija protiv nasilja" danas je poslala Brnabić zahtev da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Obavestili su je i da su se pre četiri dana, 12. aprila zvanično obratili OEBS-u sa zahtevom da ta organizacija posreduje povodom, kako kažu, postizborne krize.

Ovo je četvrti put da se predstavnici vlasti i opozicije sastaju kako bi razgovarali o poboljšanju izbornih uslova. 

Tema prvog sastanka je bila primena ODIHR preporuka, međutim najviše se razgovaralo o tri zahteva opozicija - od kojih je vlast odmah prihvatila dva (komisija za birački spisak, profesionalno izveštavanje javnih servisa), ali nije prihvatila spajanje izbora.

Drugi put je nastavljeno o istim zahtevima, a na trećem sastanku, koji je koalicija "Srbija protiv nasilja" napustila govorilo se o izmenama više zakona (zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o ustavnom sudu, o finansiranju političkih aktivnosti, o sprečavanju korupcije).

Posle napuštanja sastanka grupacija stranaka okupljena SPN nije decidno navela da li će nastaviti učešće, a nakon toga je Brnabić pozvala stranke da joj dostave predloge, posle čega je navela da prihvata sve osim odlaganja izbora u Beogradu.

Posle svega, danas je usledio novi zahtev koalicije "Srbija protiv nasilja" zbog čega se Brnabić i obratila medijima.

Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je juče da će opozicija imati jedinstven nastup na predstojećim izborima, iako postoje različita mišljenja u okviru same koalicije "Srbija protiv nasilja" oko bojkota.

Rekao je da nijedna odluka ne bi bila dobra i ima svoju dobru i lošu stranu. Napominje da bojkot nije cilj, već sredstvo koje ima svoju cenu, a da će koalicija Srbija protiv nasilja konačnu odluku doneti dogovorom.