19. april 2024 11:46

Simonović Bratić: Srpska delegacija u Strazburu istakla dalekosežne posledice prijema Kosova u Savet Evrope

Izvor: TANJUG

podeli vest

Simonović Bratić: Srpska delegacija u Strazburu istakla dalekosežne posledice prijema Kosova u Savet Evrope

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Članica delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dunja Simonović Bratić izjavila je danas da je srpska delegacija u Strazburu u PSSE napomenula članicama EU da bi se "nagrađivanje" Prištine za neformiranje ZSO i prijem Kosova u SE odrazilo na stabilnost regiona Zapadnog Balkana, dijalog Beograda i Prištine, kao i to koliko su dalekosežne posledice takvog jednog čina.

"To sam i pomenula u govoru, da je to jedna odluka koja nije ni malo laka ako su mislili da jeste. Ja se nadam da će oni ipak napraviti neki proračun i da ćemo možda imati neko odlaganje do nekog sledećeg puta, a da se onda nadamo da će se nešto desiti i da do toga neće ni doći", navela je ona za Tanjug.

Bratićeva je dodala da optimizam može samo da se zasniva na tome da zvanična odluka o prijemu Kosova u SE bude odložena do sastanka Komiteta ministara 16. maja.

Prema njenim rečima, na glasanju za prijem Kosova u SE, gde je za prijem glasao 131 od 171 prisutnog člana PS SE od kojih je 29 bilo protiv, a 11 uzdržano, nije bilo negativnih iznenađenja budući da ova priča traje već neko vreme.

"Nismo očekivali ništa epohalno, znali smo sa čim treba da se suočimo. Atmosfera jeste bila mučna, na terenu je bilo jezivo. Cela delegacija je to doživela i zato smo verovatno tamo i delovali jedinstveno. U tom kontekstu smo ako ništa drugo, uspeli da se izborimo za pravo da govorimo u plenumu, da se i u plenumu ponovo čuju naši amandmani, iako su bili odbijeni na Političkom komitetu tog jutra", objasnila je ona.

Bratićeva je napomenula da Srbija mora nastavi što intenzivniju i jaču borbu koja tek predstoji zato što je sada, kako je navela, ta Pandorina kutija skroz otvorena i na dnevnom nivou moraju da se gase novi požari koji se pojavljuju.

"Ceo svet je u haosu, sve liči na početak trećeg svetskog rata. Ja se nadam da do toga neće doći, diplomatija je jedino sredstvo borbe u tim teškim vremenima i mi ćemo tome sada dati još veći akcenat", poručila je ona.

Odgovarajući na pitanje da li se poslanik opozicije iz "Srbije protiv nasilja" Đorđe Stanković, koji je jedan od članova delegacije Srbije u PSSE pored Bratićeve i poslanice Biljane Pantić Pilje i Dubravke Filipovski, tokom rasprave na PSSE javio za reč i da li postoji saradnja bez obzira na stranačke razlike, Bratićeva je rekla da je atmosfera bila sasvim u redu, istakavši da kada bi takva atmosfera postojala u Skupštini Srbije mnogo toga zajedno bi moglo da se uradi.

Kako je objasnila, Stanković je jedini član srpske delegacije koji se nije prijavio da govori na PSSE, iako su pre odlaska u Strazbur imali sastanak na kom su se dogovorili da u tom smislu neće postojati stranačke razlike i da će se svako ponašati državotvorno i odgovorno, jer je to jedna tema koja prevazilazi partijske interese.

"Zašto dečko nije govorio, a znamo da je pre toga bio u Evropskom parlamentu gde je govorio iako je i tamo bio prvi put. Njegova argumentacija je bila da je on tu prvi put i da je to nezgodno. Svako od nas ima svoju partijsku priču kada ide tamo, a i državnu, neko se odlučio za taj pristup i to je legitimno sa njihove tačke gledišta", izjavila je ona.

Bratićeva kaže da je sprska delegacija unazad dve godine svaki put bila na zasedanjima od početka do kraja i kao tim se zalagala, zbog čega, napominje ona, borbu srpske delegacije ne treba svesti samo na ovo jedno zasedanje, jer je ovo nova delegacija koja je formirana.

"U prošloj delegaciji predstavnici DSS-a nisu išli ni jednom, oni uopšte nisu učestvovali u tome. Predstavnici Đilasove delegacije su učestvovali na način koji je bio razočaravajući za nas što se videlo posle u njihovim nastupima u EP. Ovaj put je zaista bio jedinstven zato što je ova tema bila u plenumu. On dečko nije bio prijavljen da govori, da je govorio, ne znam ni šta bi rekao", navela je ona.