20. april 2024 11:27

Vučić: Po pitanju KiM i Srebrenice Srbija i SAD imaju različite stavove

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Po pitanju KiM i Srebrenice Srbija i SAD imaju različite stavove

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bilateralna saradnja Srbije i SAD, i politička i ekonomska, sve bolja, ali da su po pitanjima Kosova i Metohije, kao i po pitanju Srebrenice stavovi dve zemlje različiti.

"Kada je u pitanju Kosovo i Metohija, u malo čemu smo saglasni. Saglasni smo u tome što je veoma važno da mora biti očuvani mir i stabilnost. I sa srpske strane, ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorno i ozbiljno", rekao je Vučić na konferenciji za medije nakon sastanka sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom.

  Predsednik je dodao i da postoji dobra saradnja i sa komandantom KFOR-a Oskanom Ulutašem i kao i sa celim KFOR-om.

"U svemu drugom imamo različite stavove, kada je reč o Kosovu i o Srebrenici. Zahvalan sam gospodinu O'Brajanu što je rekao da je strahovito važno i da je izuzetno snažna obaveza koju Priština mora da ispuni - stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ta obaveza je velika i snažna već 11 godina. Već 11 godina je mrtvo slovo na papiru. Više od 4.000 dana nas lažu svi zajedno i Prištine i Evropljani koji su potpisali to zajedno sa nama", rekao je Vučić.

 Vučić je rekao da se na KiM svakodnevno hapse i prebijaju Srbi.

Predsednik je dodao i da je jedna od tema njegovog današnjeg sastanka sa O'Brajanom bila i rezolucija o Srebrenici i istakao da je posebno zabrinut zbog nje, jer zna šta to znači i kako će rezolucija da poremeti odnose u regionu.

"Ne zaboravite da je to doneto kao odluka jednog naroda protiv drugog naroda unutar same Bosne i Hercegovine. Ne zaboravite da je to pitanje izmešteno iz Saveta bezbednosti u Generalnu skupštinu protivpravno, jer to pitanje pripada Savetu bezbednosti, a ne Generalnoj skupštini. Ne zaboravite da je to pitanje pokrenuto, gle čuda, na jednu okruglu godišnjicu, veoma važnu, 29. godišnjicu, čuli ste da su 29. godišnjice obično najvažnije u svetu, e to je pokrenuto baš za 29. godišnjicu i nije to naravno upereno protiv Srba, već je to onako", rekao je on obraćajući se novinarima posle sastanka sa gostom iz Amerike.

Dodao je da, pošto mi nismo razumeli da nije upereno protiv Srba, suprostavićemo se u UN onoliko koliko možemo. Vučić je istakao da je lično veoma srećan što je razgovarao sa gostom iz Amerike i naveo da od njega nije ništa tražio i ni za šta ga molio, jer kako je rekao, zna stavove Amerike.

"Nadam se da će neke mlađe generacije u Srbiji bolju politiku da vode, da imaju manje razočaranja nego što imam ja. A ono što je moja obaveza i kada budemo izgubili u Savetu Evrope i formalno izgubili u Ujedinjenim nacijama, gde ćemo suštinski da pobedimo, a oni će opet svojim lažima da objave da su pobedili, jeste da ćemo i tada morati da dignemo glavu i da se borimo za ekonomski napredak Srbije", naveo je Vučić.

On je dodao da kada je ekonomija u pitanju zajedno sa SAD Srbija realizuje brojne projekte.

"Mi imamo velike ekonomske projekte. Američke kompanije nam grade autoputeve. Američke kompanije će graditi neke od najvećih hidroenergetskih objekata u našoj zemlji. Američke kompanije investiraju sve više u našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da su to stvari koje pomeraju zemlju u napredak i koje mnogo znače.

Rekao je da ćemo morati da se borimo i za privredni rast, za bolji život naše dece u budućnosti i da idemo uzdignute glave, bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu.

"I nema šta, moraćemo tu da se oslanjamo i na Amerikance i na sve druge naše partnere, i na Zapadu, i na Istoku, da se ponosimo daljim svojim ekonomskim napretkom i svim drugim stvarima. Što se naše ekonomske saradnje tiče, mogu da kažem da je izuzetna. Ja sam imao sastanke sa više američkih kompanija prethodnih 15 dana, ona napreduje i verujem da će u budućnosti biti još bolja", istakao je Vučić.

Suprotstavićemo se usvajanju rezolucije o Srebrenici svom snagom

 Aleksandar Vučić izjavio je danas po pitanju usvajanja rezolucije o Srebrenici i stava Sjedinjenih Američkih Država, da iako kada, kako je rekao, "Amerika podigne dva prsta, iza jednog stoji 70 država," Srbija će se svom snagom suprotstaviti.

On je odgovarajući na pitanje novinara da li razgovori sa američkim zvaničnicima, kao današnji sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O'Brajanom mogu da utiču na nameru Srbije da spreči usvajanje tog dokumenta, Vučić je rekao da će se Srbija snažno boriti.

"Ja sve kažem u lice, ne kažem sve ono što sam u razgovoru imao sa O`Brajanom, ali sve što je važno za građane kažem u lice. Ne krijem koliko nam teško pada sve ovo što se dešava. Što se tiče borbe oko rezolucije, mi znamo da Amerika kada podigne dva prsta, jedan prst ima 70 zemalja za sebe. Mi smo sami, i takvi sami suprotstavićemo im se po pitanju rezolucije, koliko god možemo svom svojom snagom", rekao je predsednik na konferenciji za medije nakon sastanka sa O`Brajenom.

On se zahvalio O`Brajenu na poseti i rekao da se nada da će bilateralni odnosi ići uzlaznom putanjom.

Sastanaku Vučića sa O'Brajanom prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i bivši ambasador u SAD Marko Đurić.

O'Brajan: Međunarodna zajednica će učiniti sve da Priština osnuje ZSO

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je danas u Beogradu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da će međunarodna zajednica učiniti sve da Priština osnuje ZSO, kao što se obavezala, i da Srbi na KiM budu zaštićeni.

O'Brajan je istakao da je sa Vučićem razgovarao i o dobrom partnerskom odnosu SAD i Srbije.

"Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje ZSO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo", naveo je O'Brajan.

On je povodom rezolucije o Srebrenici rekao da je kao advokat bio deo prvog pravnog tima koji je istraživao ubistva u toj oblasti. "Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sećam se i toga da je najteži deo istrage bio kada su nam vojska RS i zvaničnici Srpske garantovali bezbednost. I tada i sada moramo da se suočimo sa istinom. I sada je tema kako SAD i Srbija da budu partneri", rekao je O'Brajan.

Prema njegovim rečima, Vučić je glavni zagovornik da Srbija ima dobre odnose sa SAD i EU.

Na pitanje o brzoj reakciji Stejt departmenta, NATO-a i drugih međunarodnih institucija na zadržavanje Albanaca od strane srpske policije i zašto izostaje reakcija na hapšenje Srba, na njihovo višemesečno zadržavanje i neretku upotrebu sile, O'Brajan je rekao da SAD kao predstavnici međunarodne zajednice treba da ispune svoja obećanja, a to znači da žele da vide da se prema ljudima u pritvoru dobro postupalo.

"I mi ćemo se postarati da to tako bude, ali šire govoreći, naglašavam da ono što se tiče našeg partnerstva sa Srbijom, znači da stvari koje nas dele stvaraju utisak da stvari ne izgledaju dobro, a mi se nalazimo u trenutku fantastičnih mogućnosti i kada je u pitanju ekonomija", naveo je O'Brajan.