30. april 2024 15:44

Li Ming: Poseta predsednika Kine prekretnica u napretku odnosa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Li Ming: Poseta predsednika Kine prekretnica u napretku odnosa

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ambasador Kine Li Ming izjavio je danas da predstojeća, druga zvanična poseta predsednika te zemlje Si Đinpinga Beogradu, nakon osam godina, predstavlja važnu prekretnicu u napretku i podizanju odnosa dve zemlje na više nivoe.

Ambasdor je to rekao na otvaranju medijskog i naučno istraživačkog seminara Srbije i Kine u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, a uoči predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga koji će, kako je naglasio, pružiti snažnu intelektualnu podršku razvoju kinesko-srpskih odnosa i dati pozitivan doprinos širenju i primeni koncepta "zajednice zajedničke budućnosti za čovečanstvo".

Ambasador je naglasio da će predsednik Si Đinping imati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem detaljnu razmenu mišljenja o kinesko-srpskim odnosima i međunarodnim regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Prema rečima ambasdora, 7. i 8. maja u Beogradu razgovaraće se o tome kako unaprediti pozicioniranje kinesko-srpskih odnosa, zacrtati pravac budućeg razvoja bilateralnih odnosa i dodati nove konotacije praktičnoj saradnji dve zemlje.

"Kina se raduje saradnji sa Srbijom kako bi ovu posetu iskoristili kao priliku za dalje učvršćivanje čeličnog prijateljstva dve zemlje, produbljivanje političkog međusobnog poverenja, proširenje praktične saradnje, otvaranje novog poglavlja u istoriji kinesko-srpskih relacija i kako bi dali novi doprinos izgradnji zajedničke budućnosti", naglasio je amabsador.

Podsetio je da je kineski predsednik Si Đinping predložio, da bismo rešili izazove sa kojima se suočava savremeni svet, koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo koji je i tema današnjeg skupa.

"Izgradnja zajednice je suštinski koncept diplomatske ideologije Si Đinpijnga", kazao je on i naglasio da kineski plan predstavlja stalno produbljivanje našeg razumevanja zakona razvoja društva.

Plan govori o tome kakav svet treba da izgradimo i kako da ga izgradimo, rekao je amabsador i dodao da plan obuhvata pogled na svet pored vrednosti kineskih komunista.

Amabsador je podsetio da su poslednjih godina pod strateškom vizijom predsednika dveju zemalja kinesko-srpski odnosi su ostvarili skokoviti razvoj.

"Plodonosni rezultati saradnje dve zemlje najbolje su potvrda koncepta zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo", kazao je on i naglasio da Peking i Beograd čvrsto međusobno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet naše dve zemlje.

"Kina i Srbija međusobno podržavaju samostalan izbor razvojnih puta, blisko se sarađuju u procesu realizacije, modernizacije i međusobno se dopunjuju", rekao je on.

Prema rečima amabsadora, Si Đinping je istakao da put razvoja nema kraja, već samo nove polazne tačke.

"Vođeni konceptom zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, moramo nastaviti da promovišemo saradnju u infrastrukturi, ekonomiji, trgovini i drugim oblastima, kao i da širimo saradnju u novim oblastima kao što su biotehnologija, zelena energija..", rekao je Li Ming.

Amabsador je podsetio da kinesko-srpska saradnja Pojas i put ušla je u novu fazu kvalitetnog razvoja.

Investicioni projekti dobro posluju, rekao je amabsador i podsetio da projekti kao što su Autoput E763 i Deonica mađarske i srpske željeznice Beograd-Novi Sad jačaju srpsku povezanost sa svetom.