15. april 2024 13:19

Broj poginulih u klizištu u Indoneziji porastao na 18

Izvor: TANJUG

podeli vest

Broj poginulih u klizištu u Indoneziji porastao na 18

Foto: National Search and Rescue Agency via AP/

DŽAKARTA - U klizištima na indonezijskom ostrvu Sulavesi tokom vikenda poginulo je najmanje 18 ljudi, dok su psi tragači uključeni u potragu za još dve osobe koje se vode kao nestale, saopštile su danas lokalne vlasti.

Lokalna vlada u Južnom Sulavesiju je takođe izvestila da su dve osobe u kritičnom stanju u bolnici.

Klizišta, izazvana kišama visokog intenziteta, pogodila su dva sela u regionu Tana Toraja, u južnom Sulavesiju i uništila četiri kuće, prema podacima Agencije za upravljanje katastrofama.

Na fotografijama pogođenih sela koje je dostavila Agencija vide se spasioci koji tragaju kroz ruševine u potrazi za preživelima, a kuće su sravnjene sa zemljom.

Loši vremenski uslovi i oštećeni putevi u pogođenim područjima, otežavaju evakuaciju žrtava vozilima, uključujući vozila hitne pomoći, saopštila je agencija.

Smešten u centru ostrva Sulavesi, planinski region Tana Toraja udaljen je oko 300 km od glavnog grada provincije, Makasara.

Poplave i klizišta ubili su najmanje 26 ljudi na indonezijskom ostrvu Sumatra prošlog meseca, a obilne kiše uništile su stotine domova i raselile hiljade.

Kišna sezona u Indoneziji počela je u januaru kada je meteorološka agencija prognozirala vrhunac u prvom kvartalu, posebno na ostrvima Java i Sumatra.