29. mart 2024 15:31

Erdogan: Nećemo stati dok Palestinci ne steknu slobodu i nezavisnu državu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Erdogan: Nećemo stati dok Palestinci ne steknu slobodu i nezavisnu državu

Foto: AP Photo/Francisco Seco

ANKARA - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja ulaže intenzivne napore kako bi se povećao pritisak na Izrael da sprovede rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Juče smo poslali osmi humanitarni brod u Egipat sa 125.000 paketa sa hranom koji će biti isporučeni u Gazu. Činimo sve što možemo, koliko nam sredstva dozvoljavaju, da ne ostavimo nikog bez potrepština" rekao je on.

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti da pomaže Palestincima, prenosi Anadolija.

"Nećemo stati dok Palestinci ne povrate svoju slobodu, svoje okupirane zemlje i svoju nezavisnu državu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Turska pokušava da prođe test u Gazi, kao što je prošla test za Siriju, test za Somaliju, test Karabaha sa uspehom." rekao je on.

U izraelskom napadu ubijen komandant Hezbolaha u Libanu

U raketnom napadu izraelske vojske na jugu Libana ubijen je visoki vojni zvaničnik Hezbolaha Ali Abed Akhsan Naim.

On je bio na funkciji zamenika komandanta raketne jedinice Hezbolaha, prenosi Rojters.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je on jedan od lider Hezbolaha koji je bio zadužen za sprovođenje i planiranje napada na izraelske civile.

Sukobi Izraela i Hezbolaha pojačali su se od kada je 7. oktobra prošle godine počeo rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas napadom Hamasa na jug Izreala.

Netanjahu pristao da pošalje delegaciju u Egipat i Katar na pregovore o Gazi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pristao da pošalje izraelsku delegaciju u Egipat i Katar, gde pregovarači pokušavaju da se dogovore oko oslobađanja izraelskih talaca u okviru mogućeg sporazuma o prekidu vatre u Gazi, saopšteno je danas iz kabineta izraelskog premijera.

Netanjahuova kancelarija je saopštila da je premijer Izraela razgovarao sa šefovima izraelskih obaveštajnih službi Šin Bet i Mosad i potom "odobrio da delegacija vlade Izraela ode narednih dana u Dohu i Kairo sa pregovaračkim mandatom", prenosi Rojters.

Netanjahu je u utorak ocenio da Hamas postavlja "bezumne zahteve" u indirektnim pregovorima o primirju u Pojasu Gaze. 

"Bezumni zahtevi Hamasa navode na zaključak da palestinski militanti nisu ni zainteresovani za dogovor", rekao je tada Netanjahu.

Na antiratnim protestima u Jerusalimu uhapšena četiri demonstranta i novinar

Četiri osobe uhapšene su na antiratnom protestu na Pariskom trgu u Jerusalimu, saopšteno je danas na Iks nalogu levičarskog pokreta Slobodni Jerusalim.

Portal Ynet iz Tel Aviva preneo je da je pored četvorice demonstranata policija privela i jednog novinara.

Na video snimku objavljenom na ovoj društvenoj mreži vidi se kako policajci obaraju na zemlju nekoliko demonstranata i fizički ih imobilišu, prenosi "Tajms of Izrael".

Slične antiratne demonstracije na Pariskom trgu održane su i 6. januara ove godine, a policija je i tada uhapsila tri učesnika navodeći da je protest proglašen nedozvoljenim javnim okupljanjem.