15. april 2024 22:09

Pupovac: Svi imamo velika očekivanja od predstojećih parlamentarnih izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pupovac: Svi imamo velika očekivanja od predstojećih parlamentarnih izbora

Foto: Tanjug/video

ZAGREB - Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac rekao je večeras da svi imaju velika očekivanja od predstojećih parlamentarnih izbora 17. aprila u Hrvatskoj, posebno zato što rezultat nije sasvim siguran.

"Obe glavne grupacije očekuju da će imati priliku da sastavljaju vladu, a to onda posebno čini delikatnim položaj predstavnika nacionalnih manjina, a među njima troje zastupnika SDSS", rekao je Pupovac za Tanjug.

Na pitanje da li je za SDSS prihvatljiva vlada sa Socijaldemokratskom partijom (SDP), Pupovac je rekao da Srbi, s obzirom na broj birača sasvim sigurno ne određuju kakav će biti konačan ishod rezultata izbora u Hrvatskoj, a da će zasigurno odlučivati o tome sa kim će deliti odgovornost za novu vladajuću većinu.

"Tu će se po svoj prilici svaki glas gledati i tražiti, tako da mi ćemo se pri tome rukovoditi minimalnim kriterijumima - prvi je politička stabilnost, jer isukustvo političke nestabinosti u Hrvatskoj nas uči da se trebamo prikloniti onima koji jačaju političku stabilnost u zemlji, i drugo je da se nećemo priklanjati onima koji će sadržavati bilo koju kompnentu političkog ekstremizma, koja svoju politiku temelji na antisrpskim kampanjama i porukama", rekao je Pupovac.

Na pitanje da li je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) partner koga priželjkuju u novoj vladi, s obzirom na dosadašnju saradnju, Pupovac je rekao da imaju različita iskustva sa HDZ-om kao što ih imaju sa SDP-om.

"Ali smo uspevali u različiim periodima hrtavstkog političkog života naći zajednički jezik, interes i zajedničku odogovornost. Kako će to izgledati nakon 17. aprila, videćemo. U svakom slučaju za nas je važno da u naredne četiri godine nastavimo raditi programe i projekte koje smo radili i u protekle četiri godine - da ono što predstavlja moguće dobrobiti za srpski narod u Hrvtaskoj osiguramo, neovisno od toga kolike političke razlike postojale između nas. Samo nam je važno da vladajuća većina bude stabilna, i da ne sadrži u sebi nikakvu formu političkog ekstremizma", istakao je Pupovac.

Pupovac je, komentarišući predstojeće izbore za evroparlamentarce u junu, naveo da bi bilo pošteno da Srbi imaju evroparlamentarce nakon svih stremljenja koje je uložila Hrvatska i koja danas ulaže Srbija, da Evropski parlament ima Srbe u svom sastavu.

"Mi ćemo nastojati da to osiguramo na sledećim evropskim izborima", poručio je Pupovac.

U okviru ove izborne kampanje, Pupovac je, kako kaže, obišao mnoga mesta u Hrvatskoj gde žive Srbi i ističe da u nekim sredinama Srbi dele životne uslove svojih sugrađana hrvatske ili drugih nacionalnosti, a u nekim su daleko od tih mogućnosti.

"Naš zadatak se sastoji u tome da sva sela imaju vodu, kao što smo učlinili da sva ili najveći deo sela ima struju. Da sva naselja imaju potrebnu socijalnu infrastruktru i naročito da imaju Srpske kulturne centre, srpske kuće u kojima će moći da grade i obnavljaju svoj indentitet u novim okolnostima, praktično od 1945. godine na ovamo", rekao je Pupovac.