17. april 2024 13:38

Katar: Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre su u delikatnoj fazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Katar: Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre su u delikatnoj fazi

Foto: AP Photo/Ismael Abu Dayyah

DOHA - Premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman Al Tani izjavio je danas da su pregovori između Izraela i Hamasa o prekidu vatre i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi".

On je rekao da posrednici pokušavaju da što je više moguće rade na pitanjima koja predstavljaju "kamen spoticanja", ali nije izneo više detalja, prenosi Rojters.

Tani je ranije osudio izraelsku politiku u ratu protiv Hamasa u Gazi nazivajući je "kolektivnom kaznom". Katar i Egipat su medijatori pregovora između Izraela i Hamasa. 

Wafa: U izraelskim napadima na Gazu ubijeno desetine ljudi, veliki broj povređenih

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu danas je ubijeno na desetine Palestinaca, dok je veliki broj povređen, prenosi palestinska agencija WAFA.

Severno od grada Gaze šestoro ljudi je ubijeno, a nekoliko povređeno, dok su istočno od ovog grada ubijene još dve osobe, a devetoro se vodi kao nestalo ispod urušenih zgrada.

U južnom delu Pojasa Gaze ubijeno je sedmoro ljudi, uključujući četvoro dece, a kako navodi WAFA, izraelske snage bombardovale su kuću u gradu Rafa i ubile nekoliko ljudi, među kojima su i deca.

Kamp Al-Nuseirat je sedmi dan zaredom pod raketnim i artiljerijskim bombardovanjem, a izraelski buldožeri i tenkovi napreduju u blizini severnog dela Al-Nuseirata i vrše čišćenje zemlje u blizini postrojenja za desalinizaciju vode severno od kampa, javlja WAFA.

Palestinska agencija navodi da se određen broj žrtava još uvek nalazi pod ruševinama i na putevima, a da spasilačke i ekipe hitne pomoći nisu u mogućnosti da dođu do njih. Ukupan broj ubijenih Palestinaca u Gazi od početka izraelske ofanzive iznosi 33.843, a povređenih je 76.575.

Šefovi diplomatija G7 na Kapriju razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 sastaju se danas u italijanskom odmaralištu Kapri, a na dnevnom redu su pozivi na uvođenje novih sankcija prema Iranu zbog njegovog napada na Izrael, kao i veća pomoć Ukrajini.

Očekuje se da će lideri G7 sa sastanka uputiti poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada tokom vikenda, preneo je AP.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da je u utorak razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Izraelom Kacom i pozvao Izrael da ne odgovara na napad Irana, kao i da ne preduzima planiranu ofanzivu na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Tajani je rekao za RAI da veruje da će sa trodnevnog sastanka G7 na Kapriju biti poslata slična poruka. 

Predsednik Izraela pozvao na globalnu koaliciju protiv Irana

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je danas tokom susreta sa šefovima diplomatije Velike Britanije i Nemačke, Dejvidom Kameronom i Analenom Berbok, u Jerusalimu na globalnu koaliciju protiv Irana, saopštila je Hercogova kancelarija.

U saopštenju se navodi da je Hercog rekao da ceo svet mora odlučno da se angažuje protiv pretnje iranskog režima koji, kako je istakao, nastoji da naruši stabilnost celog regiona, preneo je Tajms of Izrael.

Kameron je izjavio da je jasno da je Izrael doneo odluku da odgovori na iranski napad dronovima i balističkim raketama, izražavajući očekivanje da će to biti sprovedeno na način koji će minimalizovati eskalaciju koliko je to moguće, preneo je Rojters.

"Jasno je da Izraelci donose odluku da deluju", rekao je Kameron novinarima tokom posete Izraelu, Kameron je istakao da Velika Britanija želi da budu uvedene koordinisane sankcije prema Iranu.

Prema njegovim rečima, G7 treba da uputi jasnu nedvosmislenu poruku Iranu uvođenjem sankcija. Kameron i Berbok su prve zapadne diplomate koje su posetile Izrael nakon iranskog napada prošlog vikenda.

Raisi: Naredna uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ograničena

Naredna iranska uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ''ograničena'', upozorio je predsednik Irana Ebrahim Raisi, dodajući da je prethodna ''Operacija iskreno obećanje'' bila kažnjivog, ali ne i sveobuhvatnog karaktera.

Povodom parade uoči Dana vojske, Raisi je istakao da je napad na Izrael bio najava SAD i ''pristalicama cionističkog režima'' da su iranske oružane snage spremne da se odbrane, prenosi IRNA.

''Želeo bih da kažem zemljama regiona da su naše vojne snage kreatori bezbednosti, mirotvorci, da daju autoritet regionu i da su potpuno pouzdane'', rekao je Raisi i poručio okolnim zemljama da ne sarađuju s Izraelom, kao i da ''nema potrebe za stranim snagama'' u regionu.

Predsednik Irana je naglasio da vojna moć ove zemlje više nije izajmljena i da njom ne upravljaju strane snage, već da ona predstavlja autoritet ''velike nacije Irana''.

Raisi je dodao da su vojne snage uz narod, kao i da se zemlje regiona mogu osloniti na Iran, a oružanim snagama Irana je poručio da treba da budu ponosne na podršku pruženu palestinskom narodu u Gazi tokom napada na Izrael. 

Izraelski avioni gađali mete Hezbolaha, libanska grupa pogodila izraelsku bazu

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći nekoliko ciljeva militantne grupe Hezbolah u južnom Libanu, tvrdi izraelska vojska.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su mete bile vojni kompleksi i zgrade koje Hezbolah koristi u mestima Kijam, Mansurij, Alma Aš-Šab i Jater, prenosi Tajms of Izrael.

Hezbolah je jutros ispalio nekoliko raketa iz Libana na izraelsku vojnu bazu Biranit, a iz IDF-a kažu da nije bilo povređenih, kao i da izraelski vojnici granatiraju mesta lansiranja.

IDF: U poslednja 24 časa pogođeno 40 meta u Gazi

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su više od 40 ciljeva u Pojasu Gaze tokom proteklog dana, uključujući raketne bacače pripremljene za napade na Izrael, saopštila je vojska ove zemlje.

Iz vojske je dodato da su trupe Nahal brigade koristile dron da ubiju jednog revolveraša, a drugog su ubili snajperskom vatrom, prenosi Tajms of Izrael.

Među drugim ciljevima koje je IAF pogodio prošlog dana bili su podzemni raketni položaji, zgrade u kojima su bile sakrivene mine, strukture u kojima su bili okupljeni operativci, osmatračnice, podzemne lokacije i druga infrastruktura, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).