23. april 2024 17:19

Đurić: Osmani bezočno lagala, niko od njenih gostiju nije na listi "savetnika"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Osmani bezočno lagala, niko od njenih gostiju nije na listi "savetnika"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

NJUJORK - Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je da je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani-Sadriu u ponedeljak napravila "neukusnu pozorišnu predstavu" na sednici Saveta Bezbednosti UN i da je, kako je Đurić istakao, "bezočno lagala SBUN i svet pošto niko od njenih gostiju nije na listi njenih 'savetnika'".

"Jučerašnja neukusna pozorišna predstava gospođe Vjose Osmani-Sadriu na sednici Saveta bezbednosti je još jedan jasan znak da ona i njen šef Aljbin Kurti (koji se nije pojavio jer je bio zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti - kampanjom za izbore u susednoj Severnoj Makedoniji) ne brinu o rešavanju bilo kakvih problema, već samo o pobedi u svađi, čak i ako se radi o sitnim manipulacijama sa žrtvama rata od pre četvrt veka.

I u tome nisu uspeli", napisao je Đurić na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

On je postavio i fotografiju sa spiskom njenih savetnika, a na kome nema imena njenih gostiju koje je dovela na sednicu.

Osmani je posle sednice, na kojoj je tvrdila da su četiri žene koje je dovela bile navodno silovane, organizovala prijem za predstavnike partnerskih zemalja navodeći da je ponosna što ima toliko "prijatelja i saveznika".

Da su svi znali za to šta će se dešavati na sednici potvrđuju fotografije sa društvenih mreža na kojima se vidi da su na prijem otišli predstavnici zapadnih zemalja uključujući i predsedavajuću sednicom SB UN Vanesu Frejzer sa Malte kao i predstavnika Slovenije i drugih zemalja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je odmah posle izlaganja Osmani koja je tvrdila da su četiri žene, koje su navodno silovane, bile u njenoj delegaciji, ističući da su doveli ljude kojima tu nije mesto.

"Doveli ste ljude kojima nije ovde mesto", naglasio je Vučić i pokazao sliku Marice Mirić iz Belog Polja kod Peći, koja ne samo da je silovana nekoliko puta, već je i zaklana i rekao da on nju nije mogao da dovede.

"Molim vas, sledeći put barem nas obavestite kao jednog od osnivača Ujedinjenih nacija, da će neki građani, neki državljani koji će biti prisutni na ovoj sednici, dovesti više ljudi, kako bi krivicu svaljivali na drugu stranu zato što smo ovde da razgovaramo o izveštaju i o mogućim posledicama političkih aktivnosti i svega drugog", naglasio je Vučić na sednici SB UN u replici Osmani.

"Što nas niste obavestili ko će biti član svake delegacije i da li stvarno verujete da nije bilo silovanih Srpkinja u tom periodu", pitao je predsednik i dodao da je sve izgledalo kao neka vrsta političkog teatra i kao neka nameštaljka za srpsku delegaciju.

"Kao da je neki sudski proces - suđenje šta se desilo pre 25 godina, nijedna reč o izveštaju u poslednjih šest meseci", rekao je Vučić i naglasio da je bio potpuno fokusiran na izveštaj UNMIK-a i Karoline Zijade.

Predsedavajuća Vanesa Frejzer je odgovorila predsedniku Vučiću da, kada je reč o delegaciji Prištine, "mi nemamo ništa sa tim".

"Ovo je protokol Ujedinjenih nacija i oni daju akreditacije. Kao što su uradili sa članovima vaše delegacije", istakla je Frejzer.