24. april 2024 08:56

Kina izrazila protivljenje američkom paketu pomoći za Tajpej

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina izrazila protivljenje američkom paketu pomoći za Tajpej

Foto: Shutterstock.com/vaalaa, ilustracija

PEKING-  Kina se ''odlučno protivi'' američkom paketu bezbednosne pomoći za Tajpej u iznosu od više od osam milijardi dolara, saopštila je danas Kancelarija za tajvanska pitanja kineskog Ministarstva spoljnog poslova.

Peking je pozvao SAD da ispune svoju obavezu da ne podržavaju nezavisnost kineskog regiona Tajvan, kao i da obustave svaku vrstu njegovog naoružavanja, poručio je potparol Kancelarije.

Američki Senat usvojio je zakon kojim se odobrava paket bezbednosne pomoći Izraelu, Ukrajini i kineskom regionu Tajvan u vrednosti od ukupno 95 milijardi dolara.

Paket pomoći predviđa 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael, i oko 8.12 milijardi za ''suprotstavljanje komunističkoj Kini'' u Indo-Pacifiku, dok je četvrti deo paketa namenjen za mere koje će dovesti do potencijalne zabrane aplikacije TikTok u SAD, mere da se zamrznuta ruska imovina prebaci Ukrajini i nove sankcije Iranu.

Vojska tajvanskog regiona saopštila je u nedelju da će razgovarati o tome na koji način da iskoristi američki paket pomoći, prenosi Rojters.