26. april 2024 06:04

Mediji: Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u GS UN zakazano za 2. maj

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Odloženo glasanje o rezoluciji o Srebrenici u GS UN zakazano za 2. maj

Foto: Shutterstock.com/mblsouza, ilustracija

NJUJORK - Sednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da se glasa o predlogu rezolucije o Srebrenici, zakazana za 2. maj, odložena je, javili su pojedini beogradski i regionalni medji, ali ta informacija još nije potvrđena delegaciji Srbije pri UN.

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija rekao je za Dnevni avaz da je glasanje odloženo kako bi ''svi imali vremena da se upoznaju sa činjenicama'' i da svi, ''uključujući i one koji su sada možda protiv'', daju sugestije.

''U ovom trenutku znamo da sednica neće biti 2. maja zbog toga što šaljemo tekst rezolucije na reviziju za slučaj da zemlje članice UN imaju još neke predloge na tekst. Generalna skupština će biti sigurno nakon 6. maja, zavisno od rasporeda sednica, što ćemo znati u utorak'', rekao je Lagumdžija.

Dodao je da je u toj odluci učestvovala i misija BiH pri UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije juče da su se u Beču sastali predstavnici SAD i Nemačke, gde su prebrojavali glasove onih zemalja koje će podržati rezoluciju o Srebrenici i pravili listu za pritisak, i dodao da je važno nastaviti sa diplomatskim radom, svejedno kakav ishod glasanja o rezoluciji na kraju bude.

"Mi činimo više od onoga što je realno. Amerikanci i Nemci su se danas sastali u Austriji i brojali glasove i pravili listu za pritisak. Sastali su se, seli i brojali glasove. Radili kampanju protiv jedne male Srbije. I to su oni radili danas iz Beča. Oni su se tamo našli... I to vam govori nešto. Lepo su se danas skupili u Beču, sastali, napravili svoj štab. Ali znate kad bi to uradili, da Srbija nije pravila dobar posao ovde. To nešto govori, i ponosan sam", rekao je predsednik Vučić.