13. maj 2024 12:15

Saša Mujović: Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u prosecu energetske tranzicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saša Mujović: Vlade zemalja Zapadnog Balkana moraju da sarađuju u prosecu energetske tranzicije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Vlada Crne Gore, a rekao bih i ostale vlade zemalja Zapadnog Balkana nisu kadre da same u potpunosti sprovedu proces energetskih tranzicija i za to nam je potrebna podrška evropskih partnera a da bismo je imali, moramo biti bliski, znati šta nam je interes i tako jedinstveni nastupati, izjavio jer danas ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović.

On je u izjavi novinarima na konferenciji Beogradski energetski forum, koju organizuje portal Balkan Green Energy News istakao da je glavni zadatak Crne Gore u ovoj oblasti da smanji proizvodnju ugljen-dioksida i ostalih gasova s efektom staklene bašte.

"To je jedna stavka a takođe i da povećamo proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i ako to uradimo uspećemo da ostvarimo naš nacionalni energetski i klimatski plan", rekao je on.

Naveo je da su glavni problemi koje je neophodno rešiti Termolektrani (TE) Pljevlja koja proizvodi 40 odsto struje u ovoj zemlji a drugo je kako odvratiti građane Crne Gore od grejanja na ugalj.

Kada je reč o TE Pljevlja, istakao je da se radi na njenoj ekološkoj rekonstrukciji koja bi trebalo da se završi tokom sledeće godine.

"Iako deluje kao manji problem, moram reći da je sa mog aspekta i veći problem to kako naterati stanovništvo da odustane od korišćenja uglja za potrebe grejanja. Krenuli smo u rešavanje tog problema, pre svega kroz stimulisanje mera energetske efikasnosti", rekao je Mujović.

Dodao je da je to ogromna šansa Crne Gore kojom se građani žele podstaći na veće korišćenje modernih sistema uređaja za grejanje i hlađenje, koji će koristiti ili električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora ili neke druge adekvatne, ekološki prihvatljive izvore.