18. jul 2024 13:55

Odbor za finansije prihvatio da Blagoje Paunović bude predsednik Fiskalnog saveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Odbor za finansije prihvatio da Blagoje Paunović bude predsednik Fiskalnog saveta

Foto: FISKALNI SAVET REPUBLIKE SRBIJE

BEOGRAD - Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je danas više zakonskih predloga iz oblasti finansija i predložio Skupšini Srbije da ih usvoji, a među prihvaćenim predlozima je i predlog o zaduživanju Srbije za izgradnju nacionalnog stadiona. 

Prihvaćeni su i predlozi o potvrđivanju Sporazuma između Evropske unije i Srbije u "Fiskalisu", zatim o potvrđivanju izmene i dopune Sporazuma o zajmu Vlade Emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata Fond za razvoj Abu Dabi našoj zemlji.

Državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić obrazlagala je tri predloga zakona, od kojih se jedan odnosio na zaduživanje, za izgradnju Nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama.

Reč je o sumi od 42 milijarde dinara za koliko che se Srbija zadužiti kod Banke Poštanska štedionica.

"Prvi predlog odnosi se na zakon o zaduživanju Srbije kod Banke Poštanska štedionica za potrebe finansiranja projekta izgradnja urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama. Zakonom o budžetu za 2024. godinu odobreno je zaduživanje u iznosu od 360 miliona evra", rekla je Savičić.

Odbor je prihvatio i predlog Zakona o platnim uslugama koji je predložila Narodna banka Srbije a kojim se u našoj zemlji uvodi otvoreno bankarstvo.

Prihvaćeni su i predlozi da se za novog predsednika Fiskalnog saveta Srbije izabere Blagoje Paunović, da ponovo bude izabran član ovog Saveta Nikola Altiparmakov, kao i da se viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović ponovo izabere na ovu funkciju.