20. jul 2024 10:03

Đedović i Januši obišli novi termoblok B3 termoelektrane Kostolac

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović i Januši obišli novi termoblok B3 termoelektrane Kostolac

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVNOVIĆ

KOSTOLAC - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas novi termoblok B3 termoelektrane Kostolac, koji gradi kineska kompanija "CMEC", zajedno sa predsednikom te kompanije Fangom Janušijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Đedović i predsednik "CMEC"-a koji je došao iz Kine kroz razgovor su potvrdili obostranu posvećenost ovom za Srbiju strateškom objektu.

"Svi fizički radovi na bloku su završeni i očekujem da pre avgusta počnu funkcionalne probe kako bi se sprovela garancijska ispitivanja, što je preduslov da novi proizvodnim kapacitet bude predat Elektroprivredi Srbije, a još od ranije je dogovor da to bude pre početka grejne sezone", poručila je Đedović Handanović.

Ona se zahvalila kineskim partnerima na požrtvovanom radu i istakla da je važno da ceo posao završe što je pre moguće.

"U konstantnoj smo komunikaciji sa izvođačem radova. Bilo je određenih kašnjenja, ali ovo je veliki i složen projekat građen u otežanim oklonostima, ali će biti apsolutno najmoderniji i najbezbedniji koji „Elektroprivreda Srbije" ima, jer je građen po najsavremnijim standardima, uključujući i najsavremenije standarde zaštite životne sredine", naglasila je ministarka.

Podsetila je i da je novi blok od fundamentalne važnosti za energetsku sigurnost i bezbednost Srbije, posebno imajući u vidu povećanu potrebu za električnom energijom u zimskom, ali i letnjem periodu.