23. avgust 2024 12:15

Beograd u najužem izboru za domaćina Svetskog kongresa Međunarodne ekonomske asocijacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beograd u najužem izboru za domaćina Svetskog kongresa Međunarodne ekonomske asocijacije

Foto: Shutterstock.com/Dave Hoeek

BEOGRAD - Savez ekonomista Srbije ušao je u najuži izbor za domaćina XXI Svetskog kongresa Međunarodne ekonomske asocijacije (IEA), koji će biti održan u junu 2026. godine.

Tim povodom u Beogradu u dvodnevnoj poseti, boravio profesor Omar Licandro, član Upravnog odbora IEA, kako bi se upoznao detaljnije sa potencijalima za organizaciju prestižnog događaja, saopštio je SES.

"Organizacija prestižnog Svetskog kongresa IEA u Beogradu je jedinstvena prilika za Savez ekonomista Srbije i sve učesnike da se povežu sa globalnom ekonomskom zajednicom, da podstaknu sadržajan dijalog, razmene inovativne ideje i stvore nova partnerstva koja će oblikovati budućnost ekonomije i dati doprinos globalnom prosperitetu i napretku", rekao je predsednik SES Aleksandar Vlahović.

Kaže da su obezbedili podršku svih relevantnih institucija, privrede, akademske zajednice, medija, kao i pokroviteljstvo Vlade Srbije.

"Ovaj događaj ima poseban značaj za naš region, pa nas posebno raduje entuzijastična podrška strukovnih udruženja i komora iz susednih zemalja, koje željno iščekuju priliku da daju svoj doprinos", rekao je Vlahović.

Tokom prvog dana posete upriličena je svečana večera sa predstavnicima poslovne zajednice u SPK "Privrednik".

Narednog dana organizovan je sastanak sa predsednikom Delta Holdinga Miroslavom Miškovićem, kao i obilazak Sava Centra, a u nastavku dana sastanci sa ministrom finansija Sinišom Malim i guvernerom NBS Jorgovankom Tabaković.

U prostorijama SES održan je sastanak za uvaženim predstavnicima akademske zajednice.

Savez ekonomista Srbije je krajem maja predao zvaničnu kandidaturu za domaćina, koja je procenjena do sada kao jedna od najboljih, a na osnovu izveštaja profesora Omara Licandra Izvršni odbor IEA će, početkom septembra, doneti konačnu odluku o izboru domaćina kongresa.