3. april 2023 12:13

Saša Stevanović: Finansijska pismenost nam omogućava donošenje pravovremenih odluka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Saša Stevanović: Finansijska pismenost nam omogućava donošenje pravovremenih odluka

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sa aspekta privrede veoma je bitna finansijska pismenost jer nam omogućava donošenje pravovremenih i ispravnih odluka, rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović na današnjoj konferenciji "Finansijska pismenost mladih“.

Kancelarija za mlade Grada Beograda i Privredna komora Srbije organizovali su konferenciju na kojoj su predstavljene tri teme iz oblasti finansija, finansiranje startap projekata, dugoročna štednja i digitalna imovina.

 

Stevanović je poručio mladima da je finansijska pismenost važna veština koja omogućava da se shvate finansijski procesi koji su neophodni radi donošenja finansijskih odluka.

"Ako pojedinac ima odgovarajuće benefite onda će i čitavo društvo imati. Sa aspekta privrede jako je bitna finansijska pismenost jer nam omogućava donošenje pravovremenih i ispravnih odluka", rekao je Stevanović.

Smatra da će aktivnosti ovakve vrste doprineti boljim rezultatima na narednom PISA testiranju (praćenje nivoa funkcionalne pismenosti koji dostižu petnaestogodišnjaci - prim. nov.).

"Investicije i štednje su nešto što je jako bitno. To su dve ključne makroekonomske varijable koje u kombinaciji doprinose održivom rastu. Ako više štedimo, stvara se više mogućnosti za investicije i ulaganje u dodatne proizvodne kapacitete", rekao je Stevanović.

Ministarstvo finansija i Vlada Srbije su, kaže Stevanović, usmereni ka cilju vođenja stabilnih javnih finansija, što se pokazalo kao dobar instrument u kriznim vremenima, posebno u periodu pandemije 2020. i 2021. godine. kada je BDP porastao za 7.4 odsto, smatra on.

Direktorka Kancelarije za mlade Grada Beograda Milica Papić rekla je da je cilj "Kancelarije za mlade" da pomoću ovog projekta osnaže kritičko mišljenje o finansijskim temama kod mladih.

"Finansijska pismenost je sposobnost razumevanja karakteristika finasijskih proizvoda i efikasno korišćenje finansijskih veština za planiranje sopstvenog budžeta i finansijskih mogućnosti", rekla je za Tanjug Papić.

Kako je navela, današnji događaj organizovan je u tri panela - finasiranje startap projekata, dugorečnja štednja - kada je pravo vreme započeti?, kao i tema digitalne imovine.

Finansijska pismenost kod mladih nije na zavidnom nivou, iako je ona jedan od uslova za stabilan razvoj društva, istakla je Papić.

Studentkinja Fakulteta organizacionih nauka Andrea Cokoljić smatra da je današnji događaj krucijalan za studente zato što je fakultetsko znanje koje dobijaju tokom studija samo baza, dok se teme o kojima se govori na današnjoj konferenciji nužno ne obrađuju na fakultetu, ali su, kako je navela, jako bitne.

Cokoljić je rekla za Tanjug da je dugoročna štednja važna tema, te da je potrebno na vreme naučiti kako i zašto treba da štedimo.