1. jun 2023 15:58

Jelena Tanasković: Konferencija "Grow up" poslala snažnu poruku o važnosti poljoprivrede

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Tanasković: Konferencija "Grow up" poslala snažnu poruku o važnosti poljoprivrede

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KOPAONIK - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da smo u okviru agrobiznis konferencije "Grow up-snaga zemlje" bili u prilici da čujemo veliki broj konstruktivnih predloga širokog dela stručne javnosti.

Konferencije je, kako kaže, prevazišla sva njena očekivanja.

"Mislim da smo svi izašli sa pozitivnim porukama: da smo u fokusu poljoprivrede, da je poljoprivreda dobila svoje zasluženo mesto, kao i da će svako sa svoje strane uložiti napor i dati doprinos u razvoju ove privredne grane", rekla je Tanaskovićeva.

Ministarka se osvrnula na današnji panel "Regionalna povezanost", koji je, kako ocenjuje, poslao nekoliko ključnih poruka.

"Govorili se o koristi Otvorenog Balkana, i o zemljama koje se zajedno pripremaju za pristup EU. Poslata je značajna poruka o udruživanju Srbije, Severne Makedonije i Albanije", objsnila je ona.

Kako je rekla, poseban utisak je ostavio razgovor o stočarstvu.

"Srbija je opredeljena prema tom strateškom cilju. Ministar Severne Makedonije je potvrdio da oni dele iste probleme kao i mi. To je nešto sa čim smo suočeni na evropskom tržištu. Mislim da je bitno da nismo usamljeni u tome, pošto je to problem EU, i svih zemalja koje su u procesu pridruživanja", rekla je Tanasković.

Dodala je da smo imali priliku da čujemo i finansijske stručnjake koji su istakli koliko je za njih bitna zelena agenda.

"Poslata je poruka našim poljoprivrednicima da moramo mnogo ozbiljnije i brže da se fokusiramo na zelenu proizvodnju", istakla je ministarka.

Konferencija na Kopaoniku je na jednom mestu okupila najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Prisutnima su se tokom dvodnevne konferencije obratili domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Organizatori regionalne agrobiznis konferencije na Kopaoniku su Ministarstvo poljoprivrede i Privredna komora Srbije.