2. jun 2023 12:40

Milan Krkobabić sa ambasadorom Mađarske u Beogradu razgovarao o saradnji u razvoju sela

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Krkobabić sa ambasadorom Mađarske u Beogradu razgovarao o saradnji u razvoju sela

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić i mađarski ambasador u Beogradu Jožef Zoltan Mađar razgovarali su o očuvanju sela i saradnji dvaju zemalja u ovoj oblasti i istakli da je, uprkos granicama i pripadnosti Mađarske Evropskoj Uniji, mnogo više onoga što spaja dve zemlje od onoga što ih razdvaja te da sela mogu da budu prava spona, saopštilo je resorno ministarstvo.

Naglašen je izuzetan značaj privredne saradnje dvaju zemalja, velika bliskost u rešavanju pitanja razvoja sela, ali i izuzetna zainteresovanost obe strane da pospeše saradnju i uverenje da su mere koje preduzimaju primenljive u obe zemlje podjednako.

Ministar Krkobabić je ocenio da je današnji susret bio posvećen očuvanju ruralnih delova, posebno sela kao prepoznatljivih i dragocenih čuvara kulturnog i nacionalnog identiteta Srbije i Mađarske, a ambasador Mađar da briga za seosko stanovništvo i mesta u kojima ono živi nije spontana, već ciljana i osmišljena.

Dodao je da je prepoznatljiva briga Srbije kroz programe Ministarstva za brigu o selu za mađarsku zajednicu u Srbiji, pravi primer kako državni programi mogu na efikasan način promeniti demografsku sliku sela.

U sedam opština u Srbiji sa pretežno mađarskim življem - Bečej, Kanjiža, Bačka Topola, Ada, Čoka, Mali Iđoš i Senta - kroz program dodele sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom dodeljeno je 198 kuća i dom je dobilo 364 ljudi sa 304 dece.

Privredni razvoj pospešen je finansijskim podsticajima za ratarske i stočarske zadruge u Adi, Kanjiži, Čoki i Bečeju, jer se evropski koncept zadruga, primenjen poslednjih godina u Srbiji, pokazao kao primeren model organizovanja malih individualnih proizvođača.