23. jun 2023 12:55

Nebojša Bjelotomić: Bitno je da se internacionalizuju kompanije koje nastaju i rastu u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Bjelotomić: Bitno je da se internacionalizuju kompanije koje nastaju i rastu u Srbiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD, 23. juna (Tanjug) - Generalni direktor Inicijative "Digital Srbija" Nebojša Bjelotomić rekao je danas da je bitno da se kompanije, koje nastaju i rastu u Srbiji, internacionalizuju kako na zapadnom tako i na istočnom tržištu, kako bi se pokazalo da je moguć pristup velikom broju tržišta.

On za Tanjug rekao da izveštaj koji je globalni Startap Genom objavio 15. juna u Amsterdamu, svrstava Beograd i Novi Sad u jedan od top 20 eko sistema za traženje talenata, što je, isitče on, jedno od najbitnijih pitanja ne samo za startape, nego za bilo koju kompaniju posebno u tehnološkom sektoru jer kvalitet ljudi koji može da se nađe, obeležava potencijal i mogućnosti kompanija.

 

 

Dodaje da se, od kada je Startap Genom počeo da prati ekosistem Novog Sada i Beograda, videlo da je u periodu od početka 2020. do kraja 2022. godine, ekosistem porastao 75 odsto, odnosno stvorio vrednost prema njima od 1,1 milijarde dolara, što, govori da se u Srbiji nešto pozitivno dešava i da dolazi do rasta.

Kako ističe takve sredine su dobre za razvoj kompanija.

"Kao što sam već pomenuo, talenti su jako bitni i da je jedan od najjačih strana našeg ekosistema i uopšte tržišta, i bitno je da nastavimo da kreiramo dobre inžinjere, dobre programere i ljude za marketing i sve ostale oblasti koje su potrebne za razvoj biznisa i kompanija" objasnio je on.

Bjelotomić naglašava da je bitno da se krene sa umrežavanjem sa ostatkom sveta, odnosno da u sledećoj fazi kompanije koje nastaju i rastu u Srbiji, rastu i u inostranstvu takođe, ravnomerno, i da se internacionalizuju kako na zapadnom tako i na istočnom tržištu, kako bi odavde pokazali da je moguće da Srbija pristup velikom broju tržišta.