5. jul 2023 10:40

Domaći berzanski indeksi u plusu u prvoj polovini godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Domaći berzanski indeksi u plusu u prvoj polovini godine

Foto: Shutterstock.com/solarseven, ilustracija

BEOGRAD - U prvoj polovini ove godine domaći berzanski indeksi zabeležili su pozitivne rezultate, odnosno BELEX15 porastao je za 5,4 odsto, dok je BELEXline uvećan za 1,3 odsto, podaci su Beogradske berze.

Vrednost indeksa BELEX15 na kraju juna bila je 4,5 odsto niža nego u krajem maja, dok se BELEXLine smanjio za 2,81 u istom periodu.

U junu je promet u trgovanju na Beogradskoj berzi iznosio nešto više od milijardu dinara, što je ispod prosečnog mesečnog prometa zabeleženog u poslednjih godinu dana, a veći deo tog prometa činilo je trgovanje obveznicama Republike Srbije.

Kako je objavljeno, vlasnička hartija od vrednosti kojom se tokom juna najviše trgovalo na berzi bila je akcija preduzeća Sloga iz Kaća, a zatim po vrednosti prometa sledile su akcije kompanija NIS iz Novog Sada i Dunav Osiguranja iz Beogradu.

Prema podacima sa sajta Beogradske berze, inostrane berze su u proteklom mesecu uglavnom zabeležile pozitivne rezultate.

Američki indeks akcija S&P 500 viši je za 6,5 odsto, dok je nemački DAX porastao za 3,1 odsto, a u prvom polugodištu tekuće godine indeks S&P 500 se povećao za solidinih 15,9 odsto, DAX za 16,1 odsto, a japanski NIKKEI za čak 27,2 odsto.

S&P 500 je u toku juna zabeležio rast od 20 odsto u odnosu na vrednost koju je imao u oktobru prethodne godine, što ukazuje na pozitivan sentiment učesnika, a finansijsko tržište koje karakteriše ovakva situacija često se opisuje kao tržište bikova („bull market“).

Odličan rezultat je zabeležio i američki indeks NASDAQ 100 u kome dominiraju tehnološke kompanije, koje od početka godine ostvaruju značajan rast, što je dovelo do toga da je ovaj indeks od početka godine porastao za 38,8 odsto.

I indeksi zemalja u okruženju su takođe u proteklih šest meseci zabeležili pozitivne rezultate, pa se tako slovenački SBITOP povećao za 17,6 odsto, a hrvatski CROBEX za 18,6 odsto.

U izveštaju objavljenom na sajtu Beogradske berze, navedeno je i kada se posmatra sveukupna makroekonomska situacija, u prethodnom periodu povećanje inflatornih pritisaka na međunarodnom nivou dovelo je do zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka u Evropi i svetu, ali da je primetno da se sa smirivanjem inflacije tempo pooštravanja ovih uslova usporava.

" Iako su kamatne stope zadržane na istom nivou na poslednjem sastanku, predsednik FED-a je izjavio da se očekuje njihovo dodatno povećanje kako bi se smanjili inflatorni pritisci. S druge strane, pojedini predstavnici FED-a sugerisali su da ne bi trebalo požurivati sa daljim podizanjem stope, budući da je potrebno neko vreme da već donete mere daju efekat", navedeno je.

Podseća se i da je na sastanku održanom u junu, ECB donela odluku o povećanju kamatnih stopa za dodatnih 25 baznih poena i time su one od jula 2022, kada je započet ciklus povećanja porasle za čak 400 baznih poena, a izvesno je da tržište u julu mesecu ove godine očekuje još jedno povećanje u iznosu od 25 baznih poena.

"Činjenica da je indeks BELEXsentiment već šesti mesec zaredom u pozitivnoj teritoriji i da u julu iznosi 111,55, ukazuje nam na blagi optimizam investitora", procenjeno je.