6. jul 2023 17:58

Tanasković: Kontrole na terenu intenzivne, cilj je da malina dobije svoje mesto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tanasković: Kontrole na terenu intenzivne, cilj je da malina dobije svoje mesto

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas za TANJUG da su kontrole na terenu intenzivne kad su u pitanju tokovi novca, kvalitet i poreklo, a kako bi se ambijent doveo do toga da srpska malina dobije svoje mesto i cenu.

Govoreći o ceni maline ona je rekla da je država već krajem godine počela da se bavi malinom i pokrenula priču o moratorijumu kako bi rešila probleme koji potiču iz prethodne sezone, a odnose se na visoke cene maline.

"Čak 40 odsto malih i srednjih hladnjačara nije isplatilo proizvođačima i to je nekako moralo da se reši budući da moratorijum nije u celosti ispunio svoj zahtev, onda smo išli i sa zaključkom Vlade u martu gde je Poštanska štedionica dobila na raspolaganje 2 milijarde dinara kako mali i srednji hladnjačari koji imaju neprodatu robu, mogli da se zaduže i isplate direktno prozivođačima", rekla je Tanasković.

Oko 345.000 poljoprivrednika koristi e-agrar

Jelena Tanasković je rekla danas da oko 345.000 poljoprivrednika koristi informacioni sistem e-agrar. 

"Mislim da je ovo ozbiljna promena koju smo napravili sa e-agrarom i digitalizacijom", izjavila je Tanasković za Tanjug i dodala da pomoću ovog sistema poljoprivrednici preciznije znaju kada će biti isplaćene subvencije države. 

Prema njenim rečima, sve se više vidi dobrobit uvođenja digitalizacije u poljoprivredu. 

Isplata premija za mleko odmah po završetku javnog poziva u avgustu

Premije za mleko za drugi kvartal biće isplaćene odmah nakon što se završi javni poziv koji je raspisan 3. jula i trajaće do 3. avgusta, rekla je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

"Ono što je najbitnije sada, drugi kvartal se isplaćuje po 19 dinara po litru, znači uvećano je sa 15 na 19 dinara i isplata će ići kada se završi javni poziv, kao što je bio slučaj za prvi kvartal", izjavila je Tanasković za Tanjug. 

Naglasila je i da su istekli rokovi za javne pozive sa državnom podrškom za genetiku, kravu i tele, tov i pčelare.