10. jul 2023 14:43

MAT: Za međugodišnji rast industrijske proizvodnje zaslužna proizvodnja struje

Izvor: TANJUG

podeli vest

MAT: Za međugodišnji rast industrijske proizvodnje zaslužna proizvodnja struje

Foto: Shutterstock.com/urbans, ilustracija

BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji je u maju zabeležila međugodišnji rast od 1,5 odsto pri čemu je rast ostvaren samo u snabdevanju strujom i gasom, 14,6 odsto, dok su prerađivački sektor i rudarstvo zabeležili pad fizičkog obima od 2,6 odsto i 0,2 procenta, navodi se u najnovijem izdanju magazina Makroekonomske analize i trendovi (MAT) koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije.

Autor analize privredne aktivnosti ekonomista Stojan Stamenković ističe da u poslednja četiri meseca međugodišnjem rastu ukupne industrijske proizvodnje isključivo doprinosi proizvodnja električne energije.

"Ukoliko se tekuće tendencije prate putem desezoniranih indeksa i vrednosti trend-ciklusa utisak je da se uzlazni trend rasta proizvodnje koji je otpočeo krajem jeseni prošle godine, završio sredinom proleća, te da se sada proizvodnja održava na nivou koji je za 2,5 odsto veći od

prošlogodišnjeg proseka", navodi on.

Kada je reč o industrijskoj proizvodnji u prvih pet meseci, ona je bila za 2,0 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine a rast je ostvaren u snabdevanju strujom i gasom i to 17,5 odsto, rudarstvu, 2,1 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabeležen pad od 1,3 procenta.

Tokom ovog perioda sektor snabdevanja električnom energijom i gasom dao je najveći doprinos kretanju ukupne industije i iznosio je 2,8 procentnih poena, sledi rudarstvo sa doprinosom od 0,2 procenta poena dok je doprinos prerađivačke industrije bio negativan i iznosio jedan procentni poen.

Što se same prerađivačke industrije tiče, Stamenković navodi da je kod nje poslednjih meseci zabeleženo nešto stabilnije kretanje, pa prosečni priraštaji dugoročnog trenda proizvodnje od oktobra prošle godine iznose oko 0,5 odsto mesečno.

Dodaje međutim, da se ovaj pozitivan rezultat u najvećoj meri može pripisati prehrambenoj industriji, gde su u par meseci unazad prisutne naznake oporavka, pre svega kod prerade i konzervisanja smrznutog voća i povrća i proizvodnji hrane za životinje.

U maju su još dve oblasti prerađivačke industrije, a to su proizvodnja osnovnih metala i motornih vozila i prikolica, zabeležile dobar rezultat ali kako ocenjuje Stamenković još se ne može precizirati da li je reč o incidentnom skoku ili trajnijoj promeni karaktera proizvodnje.