13. jul 2023 16:28

Za energetsku efikasnost obučeno 400 upravnika zgrada i predstavnika opština

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za energetsku efikasnost obučeno 400 upravnika zgrada i predstavnika opština

Foto: Shutterstock.com/guteksk7, ilustracija

BEOGRAD - Oko 400 profesionalnih upravnika zgrada, predstavnika lokalne samouprave i energetskih menadžera obučeno je za primenu mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama, u prvom ciklusu obuka u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „Bolja energija" a obuke realizuje Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa projektom "Bolja energija".

Savetnik u Centru za edukaciju Privredne komore Srbije i član projektnog tima Daniela Gačić Vukićević ocenila je za Tanjug da ovakav odziv svedoči o velikom interesu upravnika da se edukuju i da u praksi u zgradama sprovedu uštede jer je ulaganje u energetsku efikasnost najisplativija investicija i neophodnost, investicija za budućnost.

"Obuke na temu uloge upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada do sada su održane u Beogradu, Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Kragujevcu i Užicu. Pored obuke, koja je danas drugi put u ovom ciklusu održana u Beogradu u toku je i obuka u Regionalnoj privrednoj komori Nišu, čime je završen prvi ciklus obuka" navela je ona i dodala da je planirano da se drugi ciklus održi od 25. avgusta do 15. septembra.

Vođa projekta tima "Bolja energija" za energetsku efikasnost Aleksandra Stanivuković je za Tanjug izjavila da se sudeći po velikom odzivu i izuzetno pozitivnim komentarima i reakcijama učesnika može reći da je prva faza jačanja kapaciteta upravnika zgrada, energetskih menadžera i predstavnika lokalnih samouprava za razvoj, pripremu i sprovođenje projekata energetske sanacije stambenih zgrada uspešno završena u Beogradu i šest regionalnih privrednih komora.

"Obuke sprovodimo u pravo vreme, jer će skoro otvaranje tržišta energetske sanacije stambenih zgrada širom zemlje zahtevati mnogo bolju obučenost i koordinaciju svih aktera uključenih u ovaj proces, a mi smo ovim projektom želeli da odgovorimo upravo na taj izazov", rekla je ona.

Navela je da su tim projekta „Bolja energija“ i Privredna komora Srbije već počeli sa pripremom druge faze obuka koje će se, kako je planirano, održati početkom septembra, a tokom koje će polaznici, između ostalog, biti obučeni za pripremu projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu i za finansijske analize.

Registrator stambenih zajednica za Čačak Brankica Jelić ocenila je da su obuke koje se sprovode u više sesija, termina i gradova, veoma korisne.

One podrazumevaju obuku na svim nivoima, kako upravnika stambenih zajednica, registratora, tako i energetskih menadžera iz lokalnih samouprava i pružaju osnovna znanja o energetskoj efikasnosti, mogućnostima sanacije.

„Na nivou lokalnih samouprava mi ćemo ta znanja preneti, što u stambenoj zajednici što upravnicima koji nisu prisutni i očekujemo da znanja u oblasti energetske sanacije budu konkretizovana. U Čačku su aktivnosti sanacije stambenih zajednica poverene Gradskoj stambenoj agenciji, kojoj vlasnici stambenih zajednica putem javnih poziva prijavljuju svoje zahteve", rekla je ona.

Istakla je da se biraju kvalitetne prijave i neke od njih se predlažu u vidu programa sanacije fasada za sufinansiranje, te da se objekti u privatnoj svojini sufinansiraju do 50 odsto sredstvima grada, objekti u državnoj svojini do 100 odsto, a sredstva se opredeljuju u zavisnosti od budžeta planiranog za ovu svrhu.

Prema njenim rečima, najvažnija je edukacija građana kako da apliciraju za aktivne programe stambene podrške i za sanaciju, jer je obnova u zgradama starim pola veka neophodna.

„Za mene su posebno značajni kontakti i saradnja sa potencijalnim donatorima na svim nivoima, a ovde imamo predstavnike USAID-a“, istakla je Jelić.

Upravnik stambene zajednice solitera na Paliluli Mirjana Šurjančev je ukazala da su stanari svesni značaja energetske efikasnosti, ali da je problem dostupnost finansijskih sredstava.

"Skoro 95 odsto stanara je promenilo prozore, ali su zidovi tanki, stari, veliki broj zgrada je iz šezdesetih godina prošlog veka. Došla sam da naučim kome možemo da se obratimo za podršku oko izrade projekta energetske efikasnosti, kojim materijalima i na koje sve načine možemo da poboljšamo stanovanje u našoj zgradi", naglasila je ona za Tanjug.

Unapređenje znanja o energetskoj efikasnosti koja je budućnost ne samo u Srbiji nego i u svetu, uvek je dobrodošla i značajno je što je PKS organizovala ovakvu obuku, ističe.

Profesionalni upravnik iz Beograda Dejan Vujičić za Tanjug je rekao da je unapređenje znanja o energetskoj efikasnosti koja je budućnost ne samo u Srbiji nego i u svetu, uvek dobrodošlo i da je dobro što je PKS organizovala ovakvu obuku

"Nažalost, svest stanara o ulozi profesionalnog upravnika je na niskom nivou i neophodno je da se to promeni što je važno i u kontekstu njihove uloge u većoj energetskoj efikasnosti. Kod poboljšanja energetske efikasnosti veoma su važna finansijska sredstva. Najlakše je zameniti prozore, dok je zamena fasada malo zahtevnija, ali profesionalni upravnici, profesionalnim upravljanjem mogu umnogome da doprinesu energetski efikasnijim zgradama“, ukazao je on.

Besplatne obuke namenjene su profesionalnim upravnicima stambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja. Petogodišnji projekat USAID „Bolja energija“ usmeren je na poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji.