17. jul 2023 15:04

Vesić: Voda i struja u nelegalnim stambenim objektima je humani čin

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Voda i struja u nelegalnim stambenim objektima je humani čin

Foto: TANJUG/MGSI/ PREDRAG MITIĆ

BEOGRAD - Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije podržao je danas predlog za dopunu Zakona o ozakonjenju objekata čime će se onima koji žive u nelegalizovanim stambenim objektima koji nemaju struju i vodu biti dozvoljen priključak u skladu sa postojećim procedurama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo pre svega humani čin i naglasio da ni na koji način ne abolira investitora niti prejudicira na bilo koji način dalji proces ili odluke o legalizaciji objekta, odnosno stana.

"Svi oni građani koji žive u nelegalnim objektima, a nemaju rešen priključak za struju, vodu, gas, grejanje mogu da dobiju te priključke. To je neka vrsta humanitarne mere, jer pravo na vodu i struju, gas, grejanje jesu osnovno ljudsko pravo. Oni koji su gradili te objekte ne aboliraju se ni od kakve odgovornosti, i ni na koji način ne prejudicira da li će legalizacija objekta biti prihvaćena ili ne", rekao je ministar za Tanjug.

On je naglasio da će priključak biti moguć samo ukoliko dokažu da tu žive, da se ne odnosi na poslovne objekte, i obrazložio da je rok "kratak" kako bi se sprečila "investitorska zloupotreba".

"Plaćaće usluge prema postojećim cenovnicima javnih preduzeća, koji će proceniti da li postije tehnički uslovi za priključak", objasnio je Vesić.

Na današnjoj sednici je prihvaćen i predlog za ukidanje ograničenja cene kvadrata stanova za pripadnike službi bezbednosti koja je do sada iznosila 500 evra, jer su se, kako je rekao Vesić, promenili tržišni uslovi - cene građevinskog materijala i izgradnje uopšte.

Ova izmena će se odnositi na preostalih 686 stanova koji su još uvek u izgradnji kao i na naredne ovakve projekte ukoliko ih bude bilo i odnosi se na odredbu u okviru Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je podnela Vlada.

"Vlada je sada donela odluku da cena kvadrata može da bude veća od 500 evra zbog poskupljenja građevinskog materijala. Dosadašnje ograničenje od 500 evra se ukida. Naravno, vodiće se o računa o standardu i interesu pripadnika snaga bezbednosti, odnosno da cene mogu da budu različite - jer nije isti standard u Vranju i Beogradu, te 500 evra nije isto tamo i ovde kada govorimo o stambenom kvadratu", rekao je Vesić.

Prihvaćena je i odluka da se sutra održi javno slušanje o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a ministar je pozvao sve poslanike, predstavnike nevladinih organizacija kao i sve zainteresovane da prisustvuju.

"Jednoglasno je prihvaćeno da se sutra održi to javno slušanje. Smatram da je Zakon o planiranju i izgradnji dovoljno važan zakon - jedan od sistemskih zakona i da treba da imamo jedno javno slušanje gde ćemo čuti sve poslanike, ljude iz nevladinog sektora o donošenju tog zakona", rekao je Vesić.