10. septembar 2023 11:21

Mentorska podrška firmama za razvoj inovativne zelene tranzicije u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mentorska podrška firmama za razvoj inovativne zelene tranzicije u Srbiji

Foto: Tanjug/video

ZAJEČAR - Ukupno 28 domaćih kompanija konkurisalo je za sredstva i mentorsku podršku u okviru projekta "Inovativna i pravedna zelena tranzicija za obezbeđivanje sistemske sigurnosti i smanjenje energetskog siromaštva", a među njima je i porodična firma iz Zaječara koja planira ugradnju solarnih panela i njihovo povezivanje sa cvetnim plastenikom.

Uz podršku Vlade Japana, pod pokroviteljstvom Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i u partnerstvu sa ministarstvima rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, obezbeđenja su sredstva za zelenu tranziciju koja će obezbediti određeni broj zelenih radnih mesta.

Plan zaječarske firme "KGH Inženjering" koja se bavi proizvodnjom uređaja za grejanje, hlađenje i ventilaciju je da povežu solarne panele na toplotne pumpe "vazduh - voda" za potrebe grejanja i hlađenja poslovnih prostorija.

"Ulazak u projekat izgradnje solarnih panela ima za cilj smanjenje produkta sagorevanja fosilnih goriva u atmosferi", rekao je direktor zaječarske firme Vojkan Morarević za Tanjug.

On je istakao da je nihova primarna delatnost izrada i održavanje termotehničkih instalacija i proizvodnja kotlova za automatsko sagorevanje sitnih ugljeva, koščica i svih vrsta peleta.

 

"Pored električne energije koju će proizvoditi paneli, električna energija će se pretvariti i u toplu vodu putem toplotne pumpe voda-vazduh. Imamo dobru saradnju sa japanskom firmom Panasonik, čije pumpe koristimo u procesima, i koje su se pokazale kao efikasne", rekao je Morarević.

Kako je objasnio, akumulaciju vode mogu koristiti za potrebe grejanja poslovnog ili stambenog dela, kao i za grejanje sanitarne tople vode.

"Cilj nam je da do kraja godine snagu od 50 kilovata ugradimo na krov proizvodne hale kako bi na taj način dobili energije koju ćemo pretvarati u toplu vodu. Imamo umanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferi od nekih 35 tona na godišnjem nivou, a ugradnjom toplotnih pumpi uštedećemo sagorevanje 50 tona uglja, što će automatski umanjiti još 65 tona manje ugljen dikoksida u atmosferi", rekao je Morarević.

On je istakao da su glavni planovi usmereni na zelenu transformaciju u proizvodnji cveća.

"Moja supruga se bavi proizvodnjom cveća na 3.100 kvadrata, gde su ugrađeni kotlovi od 450 kilovata koji na godišnjem nivou se potroši 200 tona uglja. To zagađenje je izazov sa kojim ćemo se suočiti u sledećej godini", naglasio je on.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić je izjavila ranije da tim projektom vlade Japana i Srbije potvrđuju posvećenost smanjenju emisije sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine.