26. oktobar 2023 15:11

Savez samostalnih sindikata održao javnu sednicu ispred Skupštine Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savez samostalnih sindikata održao javnu sednicu ispred Skupštine Srbije

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije danas su ispred Skupštine Srbije održali javnu sednicu Veća S S S S da bi, kako su rekli, skrenuli pažnja vlasti i javnosti niske zarade radnika. 

Oni tvrde da plate ne omogućavaju dostojanstven život radnika.

Kako su kazali predstavnici sindikata, javna sednica se organizuje i da se ukaže na nepostojanje kolektivnih ugovora, kao i na restriktivne zakone koji umanjuju prava onih koji rade.

Saobraćaj ispred Skupštine Srbije je bio obustavljen od 12 časova do 13.30.

Skup je počeo odavanjem počasti nedavno preminulim radnicima na radnom mestu.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović kazao je da svake godine u Srbiji nastrada više od 50 radnika.

On je naveo da će sa javne sednice biti zatraženo da se hitno započne socijalni dijalog, da se sindikat uključi u postupak donošenja zakona u svim fazama, počev od formulisanja nacrta, kao i da se potpisuju kolektivni ugovori na nivou delatnosti i da se, u dogovoru sa sindikatima, hitno podignu sve zarade, uključujući minimalnu do nivoa koji bi omogućio dostojanstven život radnika i njihovih porodica.

"Javna sednica je organizovana zbog niskih zarada u Srbiji, ispred Skupštine Srbije, ne da bismo smetali zasedanju skupštine već da vlast čuje ono što ne želi da čuje u dijalogu, a to su problemi zaposlenih u Srbiji. Mi nudimo dijalog, ali oni to neće, a ovo je upozorenje da ćemo u buduće ovako raditi", kazao je Orbović.

Dodao je da se takvi skupovi održavaju u celoj Evropi jer, kako je rekao, svuda pokušavaju da smanje zarade.

Potpredsednik S S S S Duško Vuković  kazao je da je današnji skup  potvrda važnost ujedinjenja radnika i sindikata, a sve u cilju poboljšanja i unapređenja radnih i sindikalnih prava zaposlenih. 

"Kada govorimo o tom nekom sklopu prava, pre svega, mislimo na materijalna, odnosno na zarade, imajući u vidu da veliki broj zaposlenih prima zarade u Srbiji koje nisu na zadovoljavajućem nivou i koje njima i njihovim porodicama ne omogućavaju dostojanstven život", kazao je on.

Kako je naglasio, dve trećine radnika u Srbiji prima ispod nivoa prosečne zarade.
"Oko 1,2 miliona zaposleniha u Srbiji prima između minimalne zarade koja je 40.000 i medijalne koja je 66.000 dinara. Tim zaradama oni ne mogu da zadovolje egzistencijalne potrebe za zdravim i dostojanstvenim životom", kazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, zato je i slogan današnje javne sednice "Dostajanstven rad za dostojanstven život" i danas su na ulicu izašlo oko 1.000 predstavnika  od ukupno 300.000 članova te sindikalne organizacije. 

"Socijalni dijalog nije istinski, nego je farsičan. I mi smatramo da je dosta više takvog odlučivanja o nama bez nas", naglasio je Vuković. 

Današnjoj javna sednica održana je u proširenom sastavu i na njoj su osim članova Veća S S S S, prisustvovali i članovi republičkih odbora samostalnih sindikata Srbije i članovi veća saveza samostalnih sindikata sa teritorije.