6. novembar 2023 11:43

Na Beogradskom sajmu u novembru bogata sajamska aktivnost

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na Beogradskom sajmu u novembru bogata sajamska aktivnost

Foto: TANJUG/BEOGRADSKI SAJAM

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu se u drugoj polovini novembra očekuje živa sajamska aktivnost, kada bi trebalo da se održe Međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", Međunarodni sajam energetike, zatim zaštite životne sredine, medicine i stomatologije, etno hrane.

Prvi je na rasporedu, kako je objavljeno na sajtu sajma, Međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji će se održati od 16. do 19. novembra, kada će, prema najavama organizatora, Beograd drugu godinu zaredom biti u fokusu evropske i svetske javnosti kao prestonica vina.

Ova manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i vlada Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative Otvorenog Balkana a prošle godine kada je održana prvi put okupila je više od 350 izlagača i više od 30.000 posetilaca.

Tokom četiri dana trajanja ove manifestacije, kako je najavljeno biće održani i programi poput Food Vision-a i Rakija segmenta, a predstaviće se i balkanske kulinarske tradicije koje nose u sebi izvornu, zdravu pripremu domaćih obroka, od namirnica iz prirodnog, organskog uzgoja, po receptima naših predaka.

Od 28. do 30. novembra na Beogradskom sajmu biće održani Međunarodni sajam energetike i Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair.

Međunarodni sajam energetike je najveći godišnji regionalni skup kompanija, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom.

Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa – EcoFair, sa izlagačkim i stručnim pratećim programom, ima privredno-edukativni karakter, a posvećen je sistemima i mehanizmima zaštite životne sredine.

Centralne teme manifestacije biće zelena ekonomija, industrija reciklaže i upravljanje otpadom.

Poslednjeg dana u mesecu biće otvoren Međunarodni sajam medicine i stomatologije, trajaće tri dana a domaći i strani izlagači predstaviće stomatološku, medicinsku i laboratorijsku opremu i sredstva, farmaceutske proizvode i razne medicinske usluge.

Sajam etno hrane i pića održaće se od 30. novembra do 3. decembra i predstavlja regionalnu smotru prehrambenih proizvoda namenjenih tržištu, pripremljenih po tradicionalnim receptima, na tradicionalni način.

Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude a radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.

U istom terminu biće održan i Expozim, koji okuplja najveće proizvođače, uvoznike, distributere i servisere zimske sportske opreme za profesionalce i rekreativce, zastupnike vrhunskih svetskih brendova, zimske turističke centre i skijališta, vodeće turističke agencije, hotele, odmarališta.