16. novembar 2023 16:25

Marković: Osiguranje biljne proizvodnje je jedno od najneophodnijih osiguranja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marković: Osiguranje biljne proizvodnje je jedno od najneophodnijih osiguranja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Kompanija Dunav osiguranje predstavlja se na ovogodišnjem Sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana - Wine Vision" kako bi posetioci ove međunarodne manifestacije mogli bolje da se upoznaju sa uslugama koje ta kompanija nudi, a posebno značajem osiguranja u vinogradarskom i vinskom sektoru.

Kako je Tanjugu kazao član izvršnog odbora "Dunav osiguranja" Milo Marković, osiguranje biljne proizvodnje je jedno od najrizičnijih, ali i najneophodnijih oblika osiguranja.

"Polisom Dunav osiguranja zaštićeno je 520 hektara pod vinovom lozom čija se vrednost prinosa procenjuje na oko 250 miliona dinara, što je jedna impozantna cifra", kazao je on.

Marković je naveo i da je ta kompanija vodeća osiguravajaća kuća sa 40 odsto učešća na tržištu Srbije u osiguranju poljoprivrede i da razume specifične potrebe vlasnika vinograda i vinara tokom celog vegetativnog perioda.

On je kazao da klijenti Dunav osiguranja mogu da osiguraju čokote vinove loze i sam prinos i da mogu da biraju između različitih paketa osiguranja.

"Najveća grupa klijenata se opredeljuje za osnovni paket osiguranja koji pokriva grad, udar groma i požar. Međutim, oni malo oprezniji mogu da izaberu osiguranje od prolećnog mraza, osiguranje od poplava, kao i osiguranje od suše", kazao je on.

Marković je dodao da se osiguranicima nudi i mogućnost plaćanja premije u rate, a veliki benefit su i subvencije premije osiguranja koje iznose od 40 do čak 70 odsto koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede

Prema rečima sagovornika Tanjuga, osiguranjem vinarija kao celina i zaliha vrhunskih vina, dodatno je potrvrđena podrška kompanije vinskoj industriji i u njenom dinamičnom razvoju vidimo šansu i za povećanje obuhvata osiguranja u vinogradarstvu i vinarstvu.

Marković je pozvao vinogradare, da iskoristi šansu koju je pružio i Sporazum sa Kinom, gde se narednih pet godina očekuje izvoz vina bez carina, tako da to otvara jedno veliko tržište.

"To će stimulisati naše vinogradare da krenu u tom pravcu, oni koji se nisu bavili tim poslom da se opredele za posao u vinogradarstvu, a samim tim to je šansa da sigurno uđemo u taj posao gde ćemo obimom nadmašiti dosadašnje rezultate", kazao je on.

Vlasnik vinarije Doja iz Donje Jošanice Goran Todić kazao je da je vinski posao neraskidivo povezan s kvalitetom i količinom grožđa koje se uzbere i kako je naglasio zaštita "tog neprocenjivog resursa nije samo mudar finansijski potez, već neophodan korak u očuvanju tradicije i kulture vinogradarstva i proizvodnje vina".

"Osiguranje možemo smatrati podjednako važnim kao agrotehničku meru", kazao je Todić za Tanjug.

On je naveo i da vlasnici vinograda znaju i da grad, mraz, požar, ali i udari groma i drugi brojni rizici brzo mogu da pretvore obećavajuću sezonu u pravu katastrofu.

"Te prirodne nepogode mogu da dovedu do uništenja celokupnog roda i posebno ugroze budućnost poslovanja u vinskoj industriji. To su samo neki od razloga zbog kojih je vinarija Doja donela odluku da svoje poslovne interese zaštiti polisom osiguranja koju smo zaključili sa Dunav osiguranjem", naglasio je Todić i dodao da je potvrđeno da je ta odluka bila je ispravna i pravovremena.