6. decembar 2023 12:05

Otvorena druga regionalna "Look up" konferencija na Kopaoniku

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena druga regionalna "Look up" konferencija na Kopaoniku

Foto: Tanjug video

KOPAONIK - Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas na Kopaoniku drugu regionalnu "Look up" konferenciju, koja je okupila više od 500 eminentnih domaćih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti energetike i ekologije, kao i predstavnike Vlade Srbije i finansijskog sektora.

Ministarka je istakla da je definisano sedam osnovnih ciljeva, koji pokrivaju oblast zelene tranzicije.

Ciljevi su povećanje navodnjavanih površina, upravljanje zemljištem i pošumljavanje, subvencije poljoprivrednicma na putu ka zelenoj tranziciji, izgradnja prečistača otpadnih voda i kanalizacione mreže, usaglašavanje regulative sa zahtevima EU, kontinuiran razvoj organske proizvodnje, kao i dalje unapređenje zaštite biljaka.

Među istaknutim govornicima prvog dana konferencije biće grčki ekonomista i bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis, a očekuje se i učešće ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta.

Učesnici panela tokom foruma biće resorni ministri Vlade Srbije, profesori fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavnici strukovnih organizacija i udruženja, velikih energetskih kompanija, eksperti Narodne banke Srbije, Centralne banke Severne Makedonije, stručnjaci za zaštitu životne sredine i energetiku iz Mađarske, Hrvatske, Federacije BIH, kao i menadžeri velikih kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Konferencija se održava danas i sutra u hotelu Gorski na Kopaoniku.