30. april 2024 16:57

Predsednik kompanije: Ziđin će biti moćan motor privednog rasta Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik kompanije: Ziđin će biti moćan motor privednog rasta Srbije

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik kompanije Ziđin Majning Čen Đingheu izjavio je danas da će ta kineska kompanija dugo raditi u Srbiji i energično sprovoditi koncept zajedničkog razvoja.

"Izgradićemo zeleno rudarstvo i moćan motor privrednog rasta Srbije", rekao je Čen Đingehu i naglasio da je Srbija važan stub rasta u globalnoj strategiji razvoja kompanije Ziđin Majning.

Predsednik kompanije je to naveo na medijsko i naučno istraživačkom seminaru Srbije i Kine u organizaciji novinskih agencija Tanjug i Sinhua, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća".

Čelično prijateljstvo između Kine i Srbije je nereskidivo i trajeće večno, rekao je Đingheu i naglasio da će kompanija Srbiji dati ljubičasto zlatnu moć.

"Srbija je važan stub rasta u globalnoj strategiji razvoja kompanije Ziđin Majning s obzirom na superiornu geografsku lokaciju i važnu industrijsku bazu, kao i na čelično prijateljstvo između Kine i Srbije i dva naroda", kazao je predsednik kompanije na skupu organizovanom uoči predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga,

Podsetio je da je rudnik bakra iz zlata Čukaru peki jedan je od najvećih 10 novootkrivenih rudnika bakra u svetu u ovom veku i naglasio da se građevinski radovi od početka izgradnje izvode u skladu sa visokim standardima prvog modernog zelenog rudnika u Srbiji.

Naglasio je da je donja rudarska zona duboka više od 1.500 metara i dodao da je tehnologija teška tako da će Ziđin usvojiti vodeće jeftine, bezbedne i efikasne metode rudarenja kako bi se postigao zeleni, bezbedni i efikasni razvoj dubokih mineralnih resursa.

Podsetio je da su projekti kompanije rasprostranjeni u 16 zemalja širom sveta, a da su resursi proizvodnje i profit od velikih mineralnih proizvoda u inostranstvu, kao što su bakar i zlato, nadmašili domaću proizvodnju.

"Srbija je važan stub rasta u globalnoj strategiji razvoja kompanije Ziđin Majning s obzirom na superiornu geografsku lokaciju i važnu industrijsku bazu, kao i na čelično prijateljstvo dveju zemalja i dva naroda", rekao je on na skupu na kojem su govorli i ambasador Kine Li Ming i ministri u Vladi Srbije, predstavnici agencija Tanjug i Sinhua.

Tokom proteklih pet godina Rudnik bakra Brabor je platio ukupno 288 miliona dolara u vidu poreza i naknada.

"Kompanija je otvorila skoro 9.000 direktnih i indirektnih radnih mesta. Prosečni mesečni neto prihod zaposlenih dostigao je 126.000 dinara što je više nego pre ulaska kompanije za 87 odsto", kazao je Đingheu.

Podsetio je da postoji više od 2.000 lokalnih dobavljača koji pružaju pomoćne objekte i usluge preduzećima.

"Prema prvobitnom sporozumu vlade je bila odgovorna za rešavanje ozbiljnih ekoloških problema preostalih odranije ali je Zidjin je preuzeo inicijativu i uložio ukupno 223 miliona dolara u zaštitu životne sredine i ekološko upravljanje", kazao je on i naglasio da je danas ekološka sredina na području Bora pretrpela neverovatne pozitivne promene.