2. maj 2024 09:00

Vlade Radulović: Pomoć SAD Ukrajini zakasnela, Ukrajinci u defanzivi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Pomoć SAD Ukrajini zakasnela, Ukrajinci u defanzivi

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović ocenio je danas da je američka vojna pomoć Ukrajini od 60 milijardi evra, koja je posle višemesečnog čekanja odobrena i koja je već na putu ka toj zemlji, zakasnela, pošto su Ukrajinci u defanzivi, a na pojedinim delovima fronta situacija za njih je kritična.

"Ne treba očekivati ništa epohalno od te pomoći iz perspektive Ukrajine. Čini se da će, kako sada stvari stoje, ta pomoć zapravo pre svega Ukrajincima pomoći da koliko-toliko zadrže, odnosno da pokušaju da zadrže dalje napredovanje ruskih snaga i sa druge strane, da očvrste liniju fronta na novim pozicijama na kojima se sada nalaze", ocenio je Radulović za Tanjug.

Koliko je pitanje artiljerijskih granata različitog kalibra, koje će Ukrajinci dobiti iz te pomoći, značajno za ukrajinske oružane snage, Radulović ilustruje podatkom da je ranije artiljerijski vod, koga obično čine dve do četiri haubice, dejstvovao sa 20 do 30 artiljerijskih granata dnevno, dok je u poslednje vreme dejstvovao sa jednom do dve granate dnevno.

"Onda je to najbolji pokazatelj u kakvom su se problemu ukrajinske oružane snage nalazile kad je u pitanju samo taj segment naoružanja", objasnio je Radulović.

Naglašava da Europska unija i SAD nastoje da do 2025. godine postignu kapacitete za proizvodnju 1,2 do 1,5 miliona artiljerijskih granata godišnje, dok, sa druge strane Rusija, već sada ima kapacitete da proizvodi četiri miliona, a prema nekim informacijama, čak do blizu šest miliona granata godišnje.

"To je najbolji pokazatelj kakav je odnos snaga u pitanju", poručio je Radulović.

Navodi da je paket pomoći prilično širok i da će, pored granata, obuhvatati i drugi ključni segmenta za Ukrajince, a to su sredstva za protivvazdušnu odbranu, pre svega rakete za sisteme Patriot i neke druge.

"Pored toga, ta pomoć će podrazumevati i dodatni broj oklopnih transportera i vozila poput Bredlija i tome slično", rekao je Radulović.

Što se tiče situacije na frontu, on ističe da Ukrajina nije u dobroj poziciji.

"Mnogi će reći da ta pomoć stiže u ključnom trenutku, ja bih rekao da je već zakasnela kada pogledate situaciju na dobrom delu fronta, odnosno konkretnije čitav potez južno od Bahmuta pa dole i južno od Marinke, dalje Bahmut južno ka Avdejevci, odnosno ceo potez jugozapadno, zapadno i severozapadno od pomenute linije", rekao je Radulović Tanjugu.

Dodaje da je posebno kritična situacija na delu fronta koji ide dublje ka ukrajinskoj teritoriji iz pravca Avdejevke, iz svih onih mesta koje su ruske snage zauzele u proteklom periodu.

Ističe da je jasno je da su ukrajinske snage u defanzivi, što je potvrdio i načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Oleksandr Sirski i da će se tek videti koliko brzo će uspeti da zauzmu pozicije na novouspostavljenim linijama odbrane.

Radulović objašnjava da su na pojedinim mestima Rusi napredovali i više od 20 kilometara, dok na nekim mestima nije bilo značajnijih pomeranja linija fronta.

"Najveće napredovanje, kada govorimo u teritorijalnom smislu osvajanja teritorija, jeste upravo taj potez zapadno od same Avdejevke ka dubini Ukrajinske teritorije i nastojanjima, prema svemu sudeći, da se priđe sa jedne strane po Pokrovsku i gore severnije ka Kramatorsku", naveo je Radulović.

On ističe još jedan problem Ukrajinaca, a to je ljudstvo.

Kako je rekao, prema javno dostupnim podacima, Rusija je uspela,

ne samo da nadoknadi gubitke u ljudstvu koje je imala od početka agresije na Ukrajinu, već i da ih ojača.

S druge strane, Radulović ističe da je pitanje mobilizacije za Ukrajinu veoma problematično i traumatično, s tim što naglašava da je Ukrajina, ako gledamo u najširem smislu, imala 13-14 krugova mobilizacije.

"Ono što je ključni potez jeste odluka da se spusti ta granica za mobilizaciju sa 27 na 25 godina, tako da se očekuje da će to dodatno popuniti stanje snaga na terenu. Videćemo šta će biti sa nastojanjima da se iz nekih drugih zemalja vojno sposobno stanovništvo vrati u Ukrajinu. Poljska je primer za to. Dakle, postoje načini na koji Ukrajina pokušava da nadomesti gubitke u ljudstvu koje ima", naglasio je Radulović.

Dodaje da se ne ide u totalnu mobilizaciju zato što očigledno još uvek nije došlo do toga da se mora ići tim putem.

Što se tiče budućih dešavanja na frontu, Radulović kaže da je nezahvalno prognozirati, ali da se čini da ruske oružane snage idu na to da izađu na administrativne linije Donbasa, odnosno Donjecke administrativne oblasti.

"A onda nakon toga, da će se prosto pokušati težište borbi da prenesu na Zaporošku, kasnije i Hersonsku oblast, i da na taj način, sa Luganskom oblasti, četiri oblasti koje je Ruska federacija na referendumu pripojila sebi, prosto stave pod kontrolu", ocenio je Radulović.

Dodaje da je to samo jedan od scenarija, a da je glavno pitanje da li će doći do otvaranja bojišta u Harkovskoj oblasti, gde u poslednje vreme dolazi do sve češćih razmena vatri na državnoj granici između ukrajinskih i ruskih snaga sa područja Ruske Federacije.

"Istočno od grada Harkova, ukrajinske oružane snage pokušavaju da utvrde svoje položaje, što artiljerijom, što oklopno-mehanizovnim jedinicama dodatno. To ruske oružane snage, koje se nalaze na teritoriji Ruske Federacije, pokušavaju da spreče, tako da u poslednje vreme se vrlo često dolazi do te razmene vatre, tako da se može očekivati da upravo tu dođe do otvaranja nekog fronta", zaključio je Radulović.