20. maj 2024 12:58

Miloš Vučević: Potpisani sporazumi s Gabonom u oblasti odbrane i sporta, planirana dalja saradnja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Vučević: Potpisani sporazumi s Gabonom u oblasti odbrane i sporta, planirana dalja saradnja

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da su sa predstavnicima Vlade Gabona danas potpisani sporazumi u oblasti odbrane i sporta što, kako je ocenio, predstavlja početak saradnje dve zemlje u brojnim drugim oblastima oko kojih su zvaničnici Srbije i Gabona razgovarali.

Vučević je istakao da je akcenat, pored saradnje u oblasti odbrane, na poljoprivredi i privredi i podsetio da je Republika Gabon država koja ima gotovo tri puta veću površinu od Srbije, a druga je zemlja u svetu po površini šume sa ozbiljnim prirodnim resursima, zbog čega je sprovedena konkretizacija daljih planova u tim oblastima.

"Gabon je zemlja koja ima želju da dalje razvija svoju poljoprivredu i ekonomiju, a Srbija, kao zemlja koja ima duboko ukorenjenu tradiciju poljoprivredne proizvodnje i industrije, spremna je da to svoje iskustvo i znanje podeli sa prijateljima iz Gabona", naveo je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, sa predstavnicima Vlade Gabona zvaničnici Srbije razgovarali su i o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, javnih ulaganja i investicija i naveo da su srpski inženjeri koji su nekada radili na afričkom kontinentu, ostavili dobar utisak.

"Prijatno je čuti kako je predsednik Gabonske Republike pričao o tom sentimentu prema građevinskim firmama iz nekadašnje Jugoslavije, danas Srbije, koje su radile određene infrastrukturne projekte za njihovu državu, zbog čega je njihova želja da građevinske firme iz Srbije vide daleko prisutnije u Gabonskoj Republici", naveo je on.

Vučević kaže da su preneta iskustva srpskih stručnjaka kada je reč o izgradnji bolnica i kliničkih centara i podseća na period virusa korona kada je, kako je rekao, u veoma kratkom roku izgrađeno nekoliko zdravstenih ustanova.

"Taj deo je povezan i naravno sa zdravstvom, pitanjem farmaceutske industrije, farmakologije i nešto što je od interesa za obe države, da nastavimo zajednički da radimo. Dotakli smo se razgovara i o saradnji u oblasti obrazovanja", navodi sprski premijer i dodaje da stoji otvoren poziv Srbije za studente iz Gabona.

Premijer Srbije dodao je da je Srbija spremna da razgovara o daljoj saradnji sa Gabonskom Republikom jer je, kako je rekao, ona prijateljska država i naveo da afrički kontinent predstavlja kontinent budućnosti, a Srbija sa zemljama tog kontinenta teži da razvija što bolju saradnju.