21. jun 2024 13:42

Borovčanin: Ogromno interesovanje za učešće na izložbi EXPO 2027. u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Borovčanin: Ogromno interesovanje za učešće na izložbi EXPO 2027. u Beogradu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin rekao je danas za Tanjug da za održavanje izložbe EXPO 2027. u Beogradu vlada interesovanje kakvo do sada nije zabeleženo, kao i da će krajem 2026. godine čitava lokacija i paviljoni biti predati zamljama učesnicama na upravljanje.

Borovčanin je rekao, povodom godinu dana od izbora Beograda za domaćina EXPO manifestacije, da ta investicija podrazumeva strukturni napredak koji se sastoji od komunalne, saobraćajne i putne infrastrukture, kao i svih drugih neophodnih sadržaja.

Takođe, bitan deo je i čitava organizacija događaja koji će trajati 92 dana i okupiti više od 100 zemalja u Beogradu.

Naveo je da su do sada formalno osnovana preduzeća koja koja treba da se bave organizacijskim poslom i analizama svih sadržaja.

"Ostvarena je komunikacija sa zemljama učesnicama i ono što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da vlada veliko interesovanje za EXPO 2027", naglasio je Borovčanin.

Govoreći o dinamici radova koji su u toku, izrazio je uverenje da će na kraju 2026. godine biti predati ključevi paviljona zemljama učesnicama, kao i da se već u trećem kvartalu 2026. godine očekuje dolazak delegacija međunarodnih učesnika i njihov boravak u Srbiji.

"Da osnivaju svoje entitete, uvoze eksponate i polako krenu u posao uređenja svojih paviljona", objašnjava Borovčanin.

Dodao je da će se u drugoj polovini novembra 2026. godine održati Generalna skupština Međunarodnog birova za izložbe, što je protokolarni događaj u kojem će Biro budućem domaćinu uručiti zastavu i na kojem će biti usvojene određene deklaracije.

"Posle toga, Srbija i Beograd mogu zvanično da krenu da pozivaju učesnice. To, naravno, ne znači da mi ne možemo prethodno da razgovaramo, ali ćemo tada krenuti zvanično da pozivamo na učešće", objašnjava Borovčanin.

Rekao je Tanjugu da se očekuje više od 120 zemalja učesnica, kao i da se ova izložba prvi put organizuje na Zapadnom Balkanu, koji je za većinu zemalja još uvek neistražen i potpuno nov, atraktivan i interesantan region.

"S druge strane, njima je vrlo privlačna tema u okviru koje mogu da predstave kreativne industrije, kulturu, tradiciju i identitet, kao i naučna i tehnološka dostignuća koja imaju veze sa muzikom i sportom", rekao je Borovčanin.

Dodao je da Srbija na različitim izložbama učestvuje od 1885. godine, kao i da se sada prvi put u istoriji odvažila da pokuša da bude domaćin izložbe EXPO 2027.

"Okupićemo više od 100 zemalja u periodu od tri meseca u Beogradu. Ne samo da ćemo okupiti te zemlje, već će doći i šefovi država, njiihove državne i privredne delegacije. U tom smislu Srbija 2027. godine postaje zaista centar sveta za diplomatske aktivnosti, za poslovnu saradnju, a naravno i za sve one druge segmente života koji su važni za svakog građanina", naglasio je Borovčanin.

Dodao je da ne postoji bolja mogućnost za pojedince, kompanije i veće organizacije od izložbe EXPO 2027.