24. jun 2024 07:01

Momirović: Dogodine korist od sporazuma sa Kinezima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Dogodine korist od sporazuma sa Kinezima

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je da sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koji će 1. jula stupiti na snagu, predstavlja više od šanse za privrednike i kompanije iz Srbije i da će u narednim godinama sigurno duplirati izvoz u Kinu, koji je sada na nivou od 1,2 milijarde evra.

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da to automatski dovodi do novih investicija, otvaranja fabrika i novih dobro plaćenih mesta, većih plata i još boljeg kvaliteta života za građane.

"Prve pozitivne efekte sporazuma imaćemo sledeće godine. Ono što je važno i što pominjem svaki put je da naše kompanije nastave da investiraju u kinesko tržište, a Ministarstvo trgovine će pratiti efekte ovog sporazuma i biti na raspolaganju našim privrednicima", rekao je Momirović.

Ministar je podsetio i da je zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici koju vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlada u prethodnih 12 godina Srbija od zemlje sa urušenim jaqvnim finansijama i stopom nezaposlenosti od blizu 30 odsto došla do nuivoa države koja je lider u privlačenju direktnih stranih investicija.

Pojasnio je da sada u Srbiji ima 550.000 novih radnih mesta više u odnosu na 2012., da je prosečna plata utrostručena.

"Mi sigurno idemo ka cilju da ona 2027. godine bude 1.400 evra, dok će prosečna penzija biti 650 evra", rekao je Momirović.

On je izrazio uverenje da će Srbija po svim parametrima biti najuspešnija zemlja regiona.

"Siguran sam u to uprkos snažnim pritiscima spolja. Tu pre svega mislim na duple aršine međunarodne zajednice kada je reč o postupcima nekih pojedinaca u regionu koji bi da Balkan vrate u devedesete. Porazno je da mi u 21 veku svedočimo tome da u Evropi izgrađenoj na temeljima zajedničkog tržišta i slobodnog protoka robe i usluga postoji režim koji je zabranio da ljudi trguju i da privrede napreduju", rekao je Momirović.

Dodao je da se ovih dana navršilo godinu dana od presedana koji je pogodio Evropu i Balkan , precizirajući da misli na jednostranu odluku vlasti u Prištini da zabrani tgovinu srpskom robom.

"Ta pogubna politička odluka dovela je do gubitka poslova, kidanja decenijskih poslovnih veza između Srba i Albanaca, kao i gubitka stotina miliona evra prihoda.