29. novembar 2022 16:48

UN: Prva pošiljka ruskog đubriva krenula iz Holandije u Afriku

Autor: Tanjug

Izvor: TANJUG

podeli vest

UN: Prva pošiljka ruskog đubriva krenula iz Holandije u Afriku

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

NJUJORK – Prva pošiljka đubriva proizvedenog u Rusiji krenula je danas iz Holandije za Malavi, u skladu sa izvoznim sporazumom koji postignut ranije uz posredovanje Ujedinjenih nacija, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

Pošiljka od 20.000 metričkih tona đubriva je prva u nizu koje će narednih meseci krenuti ka raznim destinacijama u Africi, rekao je on, dodajući da je današnji tovar poslat u Malavi preko Mozambika, izveštava Rojters.

Sporazum, koji je prvi put potpisan u julu i obnovljen ranije ovog meseca uz posredovanje UN, omogućava izvoz žitarica iz određenih ukrajinskih luka na Crnom moru, kao i izvoz đubriva ruskih proizvođača uprkos invaziji Moskve na Ukrajinu.

Rusija je u oktobru suspendovala učešće u tom sporazumu na četiri dana, a kasnije se ponovo pridružila. Donirani izvoz 260.000 metričkih tona ruskih đubriva uskladištenih u Evropi „poslužiće za ublažavanje humanitarnih potreba i sprečavanje katastrofalnog gubitka useva u Africi, gde je trenutno sezona setve“, rekao je portparol Antonija Gutereša, generalnog sekretara UN.

„Ujedinjene nacije nastavljaju intenzivne diplomatske napore sa svim stranama kako bi obezbedile nesmetan izvoz na svetska tržišta ključnih prehrambenih proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Ruske Federacije, koji su izuzeti od režima sankcija“, rekao je portparol UN.