2. februar 2024 14:49

Rezultati Epla iznad očekivanja, ali su prihodi sa kineskog tržišta pali za 13 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rezultati Epla iznad očekivanja, ali su prihodi sa kineskog tržišta pali za 13 odsto

Foto: AP Photo, File/Jeff Chiu

KUPERTINO - Američki tehnološki gigant Epl je na svom vebsajtu objavio rezulate za poslednja tri meseca 2023. godine iz kojih proizilazi da je prihod i profit kompanije prevazišao očekivanja Volstrita, ali i da su prihodi sa važnog kineskog tržišta pali za 13 odsto međugodišnje.

Prihod Epla u pomenutom tromesečnom periodu iznosi 119,58 milijardi dolara, a zarada po akciji 2,18 dolara, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Analitičari agencije LSEG su očekivali prihod Epla od 117,91 milijardi dolara i zaradu od 2,10 dolara po deonici.

Prihod od prodaje ajfona je porastao za šest odsto međugodišnje na 69,70 milijardi dolara, a u ove rezultate je uračunata i prodaja novog ajfona 15 koja je započela u septembru 2023. godine.

Epl je registrovao rast prodaje svojih proizvoda u svim regionima osim u Kini gde je prihod pao za 13 odsto međugodišnje.

Kina je treće najvažnije tržište za firmu iz Kupertina, a Epl se tamo suočava sa značajnom konkurencijom lokalnih kompanija kao što je Hjuvei.

Izvršni direktor Epla Tim Kuk je upozorio da je američki dolar veoma jak u odnosu na kinesku valutu, što je moglo da utiče na prodaju u toj zemlji.