5. jun 2024 12:24

Počinje ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema nove oblasti privrednog rasta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Počinje ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema nove oblasti privrednog rasta

Foto: Shutterstock.com/Miha Creative, ilustracija

SANKT PETERBURG - U Rusiji danas počinje Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF) koji će trajati do 8. juna i održati se pod sloganom "Formiranje novih oblasti rasta kao kamen temeljac multipolarnog sveta".

Kako prenosi agencija RIA Novosti, u okviru foruma je danas prvi put potpisan elektronski ugovor o saradnji, između kompanija SKB Kontur i Interlizing.

Prvi put u istoriji SPIEF-a, potpisivanje je u potpunosti obavljeno bez upotrebe papira, pošto su sve strane upotrebile elektronski potpis, saopštila je firma Interlizing.

U zvaničnom programu SPIEF-a je naglašeno da učesnike danas očekuju brojne diskusije o temama kao što su privredna i kulturna saradnja Rusije i Kine, međunarodna trgovina u multipolarnom svetu ili paneli koji su posvećeni razvoju odnosa Rusije sa arapskim državama i zemljama Evroazije.

"Stabilnost i pravda u multipolarnom svetu mogući su samo ako se pojave novi centri uticaja, sposobni da ponude svoj pogled na svetske probleme i da učestvuju u formiranju novog svetskog poretka", izjavio je ranije direktor Organizacionog odbora SPIEF-a i savetnik predsednika Rusije Anton Kobjakov.

Poslovni program foruma SPIEF se ova godine sastoji od četiri tematske celine: "Tranzicija ka multipolarnoj svetskoj ekonomiji", "Kratkoročni i dugoročni ciljevi novog ekonomskog ciklusa Rusije", "Tehnologija za liderstvo" i "Zdravo društvo, tradicionalne vrednosti i društveni razvoj: prioriteti države".

Program obuhvata više od 150 tematskih sesija kojima će prisustvovati preko 1.000 moderatora i govornika, prenosi TASS.

"Formiranje temelja novog multipolarnog sistema zahteva jačanje suvereniteta države, podršku tehnološkom razvoju privrednih sektora i oslanjanje na snažno društvo i mlade", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum će zbog toga ove godine posebnu pažnju posvetiti temama koje se odnose na očuvanje stanovništva, unapređenje zdravlja i blagostanja ljudi, podršku porodici i stvaranje mogućnosti za ostvarivanje potencijala svake osobe.