3. jul 2024 12:11

Proizvođačke cene u industriji evrozone u maju mesečno pale za 0,2 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Proizvođačke cene u industriji evrozone u maju mesečno pale za 0,2 odsto

Foto: Shutterstock.com/New Africa, ilustracija

BRISEL - Proizvođačke cene u industriji evrozone su, prema prvoj preliminarnoj proceni, u maju pale za 0,2 odsto i nadovezale se tako na aprilski pad od jedan odsto, objavio je danas Evrostat.

Kako proizilazi iz izveštaja, proizvođačke cene u industriji evrozone su u padu već sedam meseci zaredom.

U maju su proizvođačke cene energije u evrozoni mesečno pale za 1,1 odsto, kao i cene trajnih potrošačkih dobara 0,1 odsto, dok su cene kapitalnih dobara, netrajnih potrošačkih dobara i intermedijarnih proizvoda porasle za po 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou su proizvođačke cene u industriji evrozone pale za 4,2 odsto.

U Evropskoj uniji su majske proizvođačke cene u industriji pale za 0,3 odsto u odnosu na april i za četiri odsto u odnosu na maj 2023.

Na mesečnom nivou je najveći pad industrijskih proizvođačkih cena zabeležen u Hrvatskoj i iznosi 4,1 odsto, sledi Grčka 2,9 odsto i Švedska 1,8 odsto, dok je najveći rast zabeležen u Irskoj 7,7 odsto, Bugarskoj 4,5 odsto i Estoniji 2,1 odsto.

Na godišnjem nivou su proizvođačke cene u industriji najviše pale u Slovačkoj, konkretno za 20,7 odsto, Poljskoj 6,8 odsto, Francuskoj i Letoniji, po 6,7 odsto, a najveći rast cena u Lueksemburgu 17,7 odsto, Švedskoj 1,3 odsto, Češkoj jedan odsto.